На Тернопільщині м’ясо свиней на африканську чуму перевіряють на блокпостах

3 Лютого 2017 16:14

У Збаразькому районі Тернопільщини триває карантин, спричинений африканською чумою свиней. 16 січня у районі зафіксували загибель від недуги понад десяти тварин.

 

 

З 19 січня у 3-кілометровій зоні захисту і 20-кілометровій зоні нагляду у 93-х населених пунктах діє карантин. Він розповсюджується і на сусідні райони – Підволочиський, Зборівський, Лановецький і Тернопільський.

– На даний час проводяться заходи щодо ліквідації захворювання, зокрема – встановлено три ветеринарних і поліцейських блокпости, де проводиться цілодобове чергування та перевірка автотранспорту на предмет можливого вивезення свиней, чи продукції свинарства. На території зони захисту спеціально створені групи спеціалістів проводять облік поголів’я свиней в індивідуальних господарствах населення, з метою їх подальшого вилучення, умертвіння та спалення, – повідомив начальник відділу забезпечення протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимир Марків.

ДНК вірусу “Африканська чума свиней” виявлено у Львівській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини. Термін дії карантину – 40 днів від знищення останньої хворої тварини. Поголів’я свиней у всій 20-кілометровій зоні змушені ліквідувати, а втрати компенсувати. Людям вірус шкоди не завдає.