Портрети Івана Марчука, зроблені тернопільським журналістом, представлені на виставці в Укрінформі

24 Березня 2017 09:21

В Укрінформі відкрилася виставка фотографій власного кореспондента агентства Олега Снітовського, присвячена видатному українському художнику Івану Марчуку, – “Вітражі душі”.

На прес-конференції з цього приводу Марчук зізнався, що йому подобаються ці світлини, зроблені переважно на його рідній Тернопільщині, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фото О.Маковського

“Я був дуже вражений, коли вперше побачив на виставці ці портрети. Думаю – йой, хто ж це наробив такі портрети? Бо пан Олег крадькома працював, я й не завважив. Думаю: о, та я такий цікавий! Бо сам себе таким не бачиш, то цікаво поглянути на ті зображення. Я взагалі позувати не люблю. І всім кажу, хто зі мною фотографується: не дивіться в об’єктив, бо вийде як на паспорт, а дивіться по сторонах – на людей, на дівчат, тоді файно вийде образ”, – розповів Марчук.

Вперше фотопортрети художника були продемонстровані на його рідній Тернопільщині минулоріч, напередодні 80-річного ювілею. Світлини Марчука можна побачити не тільки в залах Укрінформу, а й у книзі Олега Снітовського та Богдана Хаварівського “Я серед вас. Іван Марчук і Тернопільщина”.

Фото Д.Івашкова

“Я дуже тішуся, що маю такого славетного земляка, і що я як кореспондент Українського національного інформагентства понад 20 років мав можливість спілкуватися з паном Іваном, висвітлювати його перебування на Тернопільщині. Я вам скажу, що в нас в області 2016 рік був оголошений роком Івана Марчука. Це була низка імпрез – зустрічі і в Москалівці, і в Тернополі, виставки робіт пана Івана, і, в тому числі, виставка моїх фотографій”, – сказав Снітовський, автор численних фотопортретів митця.

Під час прес-конференції сам художник зізнався, що не любить ювілеїв і ніколи не відзначає дні народження, але минулого року земляки влаштували йому велике свято. Зокрема, в рідному селі Марчука, Москалівці Лавновецького району, відкрили його музей.

“Бачу, що в Києві ніколи не буде музею, то все була брехня суцільна, балаканина. А тут, в Москалівці, в школі була вільна кімнатка. Школа знаходиться в колишньому клубі, бо стара завалилася, а нову, двоповерхову, так і не добудували… І от тут в школі відкрили музей. Відкриття таке пишне було, і з району, і з області приїхали. Екскурсоводами в музеї – дітки. Я як послухав ту екскурсію – боже, це дитятко так говорить, наче професор на трибуні! Бо дітки в селі – вони і розумні, і талановиті, і щирі, і скромні. Та й так той музей прижився, розширився ще на один зал, вже більший. Зараз там більш як 50 експонатів”, – поділився Марчук.

Відомо, що музей Марчука в Києві планувалося відкрити ще за часів президентства Віктора Ющенка – тоді було навіть закладено пам’ятну капсулу на місці майбутнього закладу. Торік міністр культури Євген Нищук також обіцяв в найкоротші терміни визначитися з місцем для будівлі. Зараз, за словами художника, його музей хочуть відкрити і в Тернополі – в замку, на березі озера, в самісінькому центрі міста.

На заході був присутній ще один гість з Тернополя – художник Микола Дмітрух, автор численних шаржів. Його малюнки, присвячені Марчуку, склали цілий альбом. На них митця можна побачити в образі мудрого старця, вічної піраміди і навіть кіндер-сюрприза.

“Я завжди пильную цей момент, коли Іван Степанович в Тернополі. Він мені завжди цікавий. І головне, що він дає можливість пожартувати над ним”, – зазначив Дмітрух.

На питання кореспондента Укрінформу, в якій ” іпостасі” він собі подобається більше – на фотографіях чи у шаржах, – Марчук віджартувався: “Все подобається: на одних я файний, а на других – цікавий”.

Джерело: Укрінформ