На Тернопільщині неблагополучна епідемічна ситуація щодо кору

22 Червня 2017 16:30

REUTERS

Медики не виключають спалахи кору в дитсадках і таборах відпочинку Хворих на кір може бути більше через низьку кількість щеплених від цієї недуги і циклічність підвищення захворюваності.

30 випадків захворювання на кір зареєстровано в області серед дітей і дорослих. З початком місяця в області медики відзначають збільшення захворюваності на цю хворобу. Епідситуацію щодо кору кваліфікують як неблагополучну.  Найбільше хворих зареєстровано у Бучачі – 25 випадків, це вихованці садочку «Теремок». Також є 3 випадки хвороби в Чорткові, і по одному випадку в Борщівському та Збаразькому районах. Щодо випадків в районах ми чітко прослідковуємо зв’язок з Івано-Франківською областю,  де реєструється серйозний спалах кору, там більше 300 випадків. У Чорткові захворіли підлітки, які навчаються в Івано-Франківську.  А інфекція не має умовних барєрів у вигляді межі області, тож швидко поширюється, – зазначив він. На жаль, зараз кір проявляє себе як некерована інфекція насамперед через низький колективний імунітет, відзначають медики. Тому вони прогнозують подальше неблагополуччя ситуації щодо кору. — В короткотерміновому прогнозі  в основному кір буде виникати у вигляді спорадичних захворювань в садочках чи таборах відпочинку.

— А в довгостроковій перспективі — до кінця року, врахувуючи циклічність, яка в цьому році проявить себе, очікуємо до кількох тисяч випадків захворювання. В епідпроцес будуть задіяні і діти, і дорослі. До кінця року процес набуватиме ширших масштабів. Попередні спалахи кору в області відзначали в 2001, 2006 та 2012 роках. Тож медики наголошують на важливості боротьби з цією недугою. Планово – це щеплення вакцинами дітей у віці 12 місяців і 6 років, а за епідпоказами – використовувати імуноглобуліни. Для планових щеплень від кору область вакциною забезпечена. Є 22 тисячі доз бельгійської вакцини КПК проти кору, паротиту і краснухи. Щеплення роблять у всіх медзакладах за місцем проживання.

Джерело: 20 хвилин