Тернопільський професор-атовець опублікував відповідь на закиди польського міністра

7 Липня 2017 10:03

Фото: Вільне життя

Резонансна заява міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського про можливе накладення  вето на вступ України до ЄС викликала хвилю обурення як в Україні, так і далеко за її межами, повідомляє Місцевий час

Заяву іноземного політика громадськість вже встигла “охрестити” політичним хамством та навіть шантажем, адже поляк наголосив, що його країна накладе вето на потенційний вступ України до Європейського Союзу, якщо не будуть вирішені історичні питання та питання прав меншин.

Реакція українських політиків та громадських діячів на заяви польського “дипломата” була майже миттєвою та емоційною, але зазвичай позбавленою раціонального зерна, оскільки нічого крім закидів на адресу польських шовіністів запропонувати не змогла.

А що ж пропонує відповісти польським політикам тернопільський історик, українознавець та політолог професор Лазарович?

  • По-перше, Микола Васильович радить подякувати Польщі, що вона розглядає Україну як можливого члена ЄС.
  • По-друге, прагнення домогтися поступок від субʼєкта, який перебуває в скрутних умовах, є виявом політичного мародерства. Навіть друзі не мають права вказувати, кого ми повинні шанувати, а від кого відвернутися. Степан Бандера для кожного свідомого українця – герой, який боровся за незалежність України. Тому торг тут недопустимий.
  • По-третє, будемо вдячні, якщо до української меншини в Польщі ставитимуться так само, як сьогодні ставляться до польської в Україні.
  • “Не варто робити іншому того, чого не бажаєш собі. Бо Україна не на фініші, Україна – на старті!”, – підсумовує свої думки з приводу недолугих заяв польського міністра Микола Васильович.

На фоні популістських заяв столичних політиканів думка Миколи Лазаровича виділяється своєю чіткістю та послідовністю, тому вітчизняним дипломатам вартувало б скористатися з пропозиції тернополянина та побудувати конструктивний діалог з польськими партнерами на засадах рівності та взаємоповаги.

Про політичне мародерство.Міністр закордонних справ Польщі В. Ващиковський заявив, що його країна накладе вето на поте…

تم نشره بواسطة ‏‎Микола Лазарович‎‏ في 4 يوليو، 2017