Ринок праці на Тернопільщині виходить із занепаду

14 Липня 2017 08:03
Для тих, хто нині перебуває у пошуках роботи, засмучуватися не варто, адже вакансій у Тернополі більш, ніж достатньо. Лише за один тиждень сайт для пошуку роботи «Work.ua» пропонує 527 вакансій, за місяць ця цифра майже вдвічі більша – 902 вакансії.
Утім, можуть не засмучуватися лише ті, хто хоче працювати у сфері торгівлі та готельно-ресторанного бізнесу. Адже переважно всі вакансії стосуються якраз цих галузей діяльності. Вчителі, лікарі, юристи, журналісти, на жаль, не такі затребувані. Зокрема, аналізуючи вищезгаданий сайт для пошуку роботи, для юристів ми знайшли лише 1 вакансію. На противагу журналістам, лікарям та вчителям, для яких узагалі не було жодних пропозицій.
Найпопулярніші категорії, за якими можна шукати роботу – це робочі спеціальності, виробництво, їх у Тернополі 165, роздрібна торгівля – 134, сфера обслуговування – 132, логістика, склад, ЗЕД – 98, транспорт, автобізнес – 86. При цьому, найменш популярні категорії – це культура, музика, шоу-бізнес: є лише 7 пропозицій, нерухомість, страхування, управління персоналом – по 4 пропозиції, юриспруденція – лише 1 пропозиція.
Якщо ж аналізувати за професіями, то найбільшою популярністю користується професія бухгалтера та керівні посади, що не так уже й погано, адже заробітну плату на керівних посадах пропонують далеко не мінімальну. Так, для бухгалтерів за останній тиждень було 31 вакансія, а на керівні посади було 30 пропозицій. Для операторів call-центру є 11 вакансій, для медсестер та фармацевтів – по 10 вакансій, маркетолог – 8 вакансій, диспетчер та монтажник – по 7 вакансій, дизайнер – 9 вакансій. Шестеро роботодавців шукають нянь, а для операторів ПК та супервайзерів пропонують по 5 робочих місць. Для чотирьох роботодавців потрібні промоутери, для двох – контент-менеджери, і для одного – юрист.
Зарплату пропонують найрізноманітнішу від п’яти тисяч гривень для торговий представників до 25 тисяч грн. за місяць для директора виробництва. Практично всі роботодавці вимагають досвіду роботи хоча б від одного року. На керівні посади хочуть працівників, які мають досвід роботи від двох років і більше. В середньому зарплата на посаду керуючого чи то супермаркету, чи ресторану або ж підприємства, яке належить до малого бізнесу, складає 10 тисяч гривень. Бухгалтерам пропонують в середньому 5-7 тисяч гривень. Медсестрам та фармацевтам у середньому готові платити 4 тисяч гривень, що не так уже й багато, якщо враховувати, що середня заробітна плата по області складає трохи більше п’яти тисяч грн. Няню для своїх малюків батьки готові найняти в середньому за 4,5 тис. грн. Середня зарплата для дизайнерів – 7 тис. грн., для монтажників – 5 тис. грн., а от для контент-менеджерів пропонують 11 тис. грн., утім лише іноземні компанії.
Є також вакансії для студентів, переселенців та для тих, хто у декретній відпустці, або хоче працювати вдома. Знову ж таки середня заробітна плата 5-7 тисяч гривень.
У Тернопільській області загалом за один тиждень оприлюднили 990 вакансій. Зокрема, у Чорткові – 30, у Кременці – 12, у Бучачі – 7, у Бережанах – 6.