Кооператив для виробництва молочних продуктів еталонної якості вперше створено на Тернопільщині

28 Серпня 2017 08:03

Фото з мережі інтернет

У серпні 2017 року за підтримки FAO та ЄБРР переробне підприємство ТОВ «Тернопільський молокозавод» та виробники молока ТОВ «Дзендзелівське» і ТОВ «Кищенці» створили перший в Україні кооператив для виробництва молочних продуктів з молока екстра-ґатунку.

Голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун розповів, що раніше заводи будували свої ферми, ферми будували свої цехи, але все це було неправильно.

«Сьогодні ми маємо модель, де є професійний переробник і де є професійний виробник», — зазначив він.

Дикун додав, що це є першим етапом у процесі створення системи кооперативної переробки молока в Україні. І зауважив, що перший проект кооперації виробників і переробників молока в Україні було запроваджено за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (Food and Agriculture Organization, FAO), Європейського банку реконструкції та розвитку й Асоціації виробників молока.

За словами директора ТОВ «Тернопільський молокозавод» Віталія Ковальчука, в рамках кооперативу підприємство зобов’язується викупати всі об’єми молока екстра-ґатунку, виробленого партнерами. Також виробники молока отримуватимуть частину прибутку від реалізації продукції, яку буде вироблено з їхньої сировини. Він зазначив, що Тернопільський молокозавод, у свою чергу, зможе будувати довгострокову стратегію виробництва, завдяки тому, що отримуватиме стабільні об’єми молока.

Ковальчук розповів, що на першому етапі роботи кооперативу обидва господарства-партнери постачатимуть на Тернопільській молокозавод щоденно понад 40 тонн молока екстра-ґатунку. З цієї сировини підприємство вироблятиме йогурти та кефір.

Джерело: Агрополіт