Враження лікаря-початківця з Тернополя від стажування в німецькій клініці

4 Вересня 2017 08:03

Фото: Степан Гриценко

Упродовж 4 тижнів червня та липня 2017 року аспірант кафедри хірургії №1 з урологією та малоінвазивною хірургією імені професора Л.Ковальчука  ТДМУ Степан Гриценко пройшов стажування в Університетській клініці Еппендорф у місті Гамбурзі (Німеччина). Це стало можливим завдяки програмі «Visiting Fellowships for Clinicians» від асоціації  United European Gastroenterology.

Університетська Клініка Гамбург- Еппендорф (UKE) – одна з найсучасніших в усій Європі, до структури якої входять 14 центрів, в яких є більше 80 клінік, поліклінік і інститутів, що працюють на міждисциплінарній основі. Для пацієнтів є 1346 ліжок. Щороку 89000 пацієнтів проходять тут стаціонарне і 275000 амбулаторне лікування.

Метою цього стажування було вдосконалити та набути новий практичний та теоретичний досвід у таких галузях, як малоінвазивне лікування ожиріння, раку підшлункової залози та колоректального раку. Університетська клініка Еппендорф є ідеальним місцем для реалізації цієї мети, оскільки ця клінічна база володіє одним з найбільших досвідів в Європі у хірургічному лікуванні захворювань підшлункової залози та периампулярної зони. Також це один з найбільших центрів лікування ожиріння в Німеччині.

“Для мене було великою честю познайомитись та спостерігати за роботою легенди німецької хірургії – prof. Jakob Izbicki, котрий завжди знаходив час відповісти на мої питання та пояснити незрозуміле. Вже не перший раз зауважую, що чим вищий професійний рівень людини, чим вагоміші наукові праці в неї за плечима, тим простішою та відкритішою вона є для оточуючих”

Фото: Степан Гриценко

Стажування було надзвичайно інтенсивним і більшість часу було проведено в операційних залах. Дуже важливим моментом у роботі відділення є мультидисциплінарний підхід, все що вони робили – все було досконалим і базувалося на міжнародних протоколах.

Майже 90% оперативних втручань у цьому відділенні проводиться малоінвазивно, при цьому складність лапароскопічних оперативних втручань дуже висока. Потрібно зауважити, що в клініці розташовано шість роботів ДаВінчі. Частину операцій виконують за допомогою робототехнологій.

Під час перебування в Гамбурзі була нагода відвідати наших військовослужбовців з АТО, котрі знаходяться на лікуванні у військовому шпиталі. Надзвичайно було приємно дізнатись, що наша українська діаспора достатньо широко мобілізувалась від початку поступлення до тепер для допомоги військовим, яких привозили на лікування, всіляко їм сприяла у фінансовій допомозі, комунікації з рідними та в інших справах. Німеччина за весь час російсько-української війни прийняла тисячі важкопоранених наших військових на складне дороговартісне реконструктивно-реабілітаційне лікування, на яке німецький уряд виділив колосальні кошти.

Джерело: Сайт ТДМУ