Проект «Будуємо Україну разом» – нові можливості для молоді

22 Лютого 2018 12:54
«Будуємо Україну разом» (БУР) – це культурно-освітній проект для людей, які прагнуть розбудовувати Україну не лише словами та ідеями, а й безпосередньо своїми руками.

Що це за проект?

У 2014 році молодь з благодійної організації «Львівська освітня фундація» заснувала проект «Будуємо Україну разом», у межах якого протягом двох місяців львівські волонтери, до яких приєднались місцеві жителі, працювали в Краматорську. За цей час відремонтували 25 квартир у багатоповерхівці, яка зазнала найбільше пошкоджень. Тоді близько вісімдесяти осіб працювали на волонтерських засадах для відновлення Краматорська.

Які результати діяльності БУРу за 4 роки?

Проект налічує 1 150 учасників з усіх областей України та з-за кордону: США, Польщі, Угорщини, Росії, Білорусі, Чехії, Словаччини, Італії, Нідерландів і Литви.

Вдалося відремонтувати 130 помешкань у 32 населених пунктах України, облаштувати 30 громадських просторів, прикрасити муралами або графіті близько 70 будівель.

У 2016 році по закінченні проекту вперше провели «БУР LAB» – десятиденну школу для волонтерів, на якій учасники навчались проектного менеджменту й соціального підприємництва. Дві найкращі ідеї були профінансовані та втілені в реальність. У 2017 році «БУР LAB» відбувся знову.

Щоб об’єднати молодь, у регіонах також створили 7 молодіжних центрів: «ВІЛЬна ХАта» в Краматорську, «Теплиця» в Слов’янську, FreeDom в Енергодарі, DRUZI в Костянтинівці, «Космодром» у Червонограді, «ХочуБуду» в Сєвєродонецьку та «Громадський дім» у Рубіжному.

Над чим наразі працюють волонтери?

Волонтери збираються в певному місті України і разом з професійними будівельниками до обіду допомагають робити ремонт для сімей у потребі та облаштовувати громадські простори.

По обіді для учасників проекту проводиться культурно-освітня програма, до якої входять різноманітні лекції, тренінги, квести, екскурсії та безліч іншого.

Чи може волонтер самостійно обрати місто?

Волонтер самостійно обирає місто з переліку, який щороку різний.

Скільки часу триває проект?

Сам проект триває з березня по жовтень. А табір в одному місті – два тижні.

Щоправда, один склад волонтерів працює лише тиждень: на другий приїжджає новий заїзд. Таким чином організатори хочуть залучити більше людей.

Хто має право брати участь?

Подавати заявку можна з 16 років (учасникам до 18 років потрібен також дозвіл батьків), а от верхньої межі немає. Обмежень щодо походження теж нема: іноземці радо вітаються в бурівській спільноті.

У проекті можна брати участь декілька разів, хоча перевага завжди віддається новачкам.

Які витрати покриваються?

БУР забезпечує волонтерам квитки в обидва боки, проживання, харчування, культурно-освітню програму та футболку з девізом проекту: «Якщо не я, то хто?»

Натомість БУР просить волонтерів про добровільний разовий реєстраційний внесок – 100 грн. Він потрібен для закупівлі будівельних матеріалів чи проведення культурно-освітньої програми. Для місцевих волонтерів участь у таборі безкоштовна.

Як долучитись до проекту?

Онлайн-заявку на участь у проекті потрібно подати за тиждень до початку табору. Оскільки інформація стрімко змінюється, деталі варто шукати на офіційній Facebook-сторінці проекту. А за ось цим посиланням уже з весни 2018 року можна буде зареєструватись на один з таборів.

Джерело: StudWay