Селяни з Тернопільщини кличуть в гості Президента

13 Лютого 2017 10:49

За літр молока – 4 гривні, за 30 кілограмів картоплі – кілограм оселедця, за 150 — пачка порошку. Така арифметика жителя Котузова. Погана дорога до села й віддаленість від райцентру перетворюють село на край світу. Роботи немає, був один магазин, та й той закривають – невигідно, пише газета Експрес.

Котузів – невеличке село на Тернопільщині. З вересня 2015 року воно входить до Золотниківської сільської громади. Мешкає тут трохи більше як 300 жителів. Багато хат порожні – люди виїхали чи в міста, чи за кордон на заробітки.

“Вам пощастило, що зараз зима, – кепкує староста Іван Пастушанчин. – Восени або навесні до нас дуже важко їхати. Лише на першій передачі можна. Дорога дуже розбита. Щороку обіцяють відремонтувати, але досі не знайшли на це коштів”.

З екранів телевізорів люди щодня чують про те, що от-от країна почне жити по-новому, про десятки реформ, підвищення зарплат, мільйонні бюджети новостворених громад і децентралізацію. А на практиці — виживають завдяки корові, свиням, городам і родичам з-за кордону.

“Із нашого села виїхала вся молодь, – скаржиться староста. – Добре, що ще є субсидії. А то деякі люди взимку взагалі б не вижили – голодували б, як у 1933-му. Де ті гроші взяти? Те, що ми вирощуємо, доводиться продавати за безцінь. А ціни на оранку, добрива, насіння щоразу зростають”.

У Котузові всі проблеми нашої держави якось по-особливому гостро відчуваються. “Швидка” по такій дорозі зможе сюди добратися лише за годину. Фельдшер приходить лише двічі на тиждень із сусіднього села, тому не встигає допомогти всім охочим. Але найбільша біда – величезна прірва між закупівельними цінами на продукцію і ринковими.

“Як вижити, якщо дорога до Котузова коштує вдвічі дорожче, а молоко, м’ясо й картоплю скуповують за тією ж ціною, що й минулого року? – скаржаться селяни. – Хоч на ринку ці продукти продають у декілька разів дорожче”.

Не витримавши цієї несправедливості, котузівчанин Ігор Бойківський написав петицію до Президента. Він закликав гаранта звернути увагу на низькі закупівельні ціни на свинину та яловичину.

“Чому в нас купують м’ясо свинини по 25, а продають його на ринку за 100, чому таке знецінення праці селян, немає пунктів прийому м’яса? Чому закупівельники встановлюють низькі ціни й заробляють 100 відсотків на м’ясі? Натомість селяни докладають багато зусиль, щоб виростити свиню чи корову, а отримують за це мізерні заробітки. Те саме стосується закупівлі молока, овочів і фруктів”, – йдеться у петиції Ігоря Бойківського.

“Нам мають платити хоча б половину базарної ціни. Не може молоко в нас коштувати 4 гривні, а в місті 16-18, – додає котузівчанка пані Люба. – Низькі ціни на сільськогосподарську продукцію – одна з причин зубожіння та спустошення сіл”. Петицію підтримують односельчани, хоч і не всі можуть проголосувати, бо ж інтернет у Котузові – то розкіш.

Аби влада побачила, як їм живеться, селяни вирішили запросити Петра Порошенка в гості. “Приїздіть до нас, шановний пане Президенте, – каже котузівчанка Люба Ходжак. – Зверніть увагу на нас, простих людей, які живуть у селах, віддалених від великих міст, куди нема дороги, до яких не доїжджають “швидкі”, де не вистачає грошей на медикаменти, де закривають школи й медпункти. Допоможіть нам, будь ласка!”

Юля ТОМЧИШИН

Джерело: Експрес