5 найвідоміших людей, що походять з Тернопільщини.

25 Лютого 2018 08:00

Богдан Лепкий

Богдан ЛепкийУкраїнський поет, прозаїк, літературознавець,

перекладач, історик літератури, видавець, публіцист, громадсько-культурний діяч, художник народився в селі Кривеньке (колись Австро-Угорська імперія, а нині Чортківський район, Тернопільська область, Україна) дитинство минуло в селі Крегулець, із 1879 по 1891 родина жила у селах Поручин і Жуків (нині Бережанського району). Протягом восьми років (із 1878) мешкав у Бережанах у свого діда — священика, декана УГКЦ і віце-маршалка Бережанського повіту о. Михайла Глібовицького, батька матері.

Соломія Крушельницька

 

За життя Соломію Крушельницьку визнали найвидатнішою співачкою світу.Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття.  Успіхи Крушельницької на оперних сценах світу були успіхами і визнанням української музики й мистецтва.

Народилася Соломія Крушельницька 23 вересня 1872 року в селі Білявинці, нині Бучацького району Тернопільської області(тоді Бучацький повіт, Королівство Галичини та Володимирії, Австро-Угорщина), в сім’ї священика, пароха села о. Амвросія Крушельницького та його дружини Теодори Марії . Походить зі шляхетного і старовинного українського роду Крушельницьких гербу Сас. У 1873 році сім’я декілька разів переїжджала: спочатку до Осівців, потім — Старих Петликівців, деякий час сім’я Крушельницьких жила в передгір’ях Східних Бескид — у селі Тисові біля Болехова. З 1878 року вони перебралися до села Біла недалеко від Тернополя, звідки вже нікуди не переїжджали. Сестри Ганна та Емілія також були співачками.

Співати почала з юних років. Навчалася в Тернопільській школі товариства «Приятелі музики».Основи музичної підготовки отримала у Тернопільській класичній гімназії, в якій складала іспити екстерном. Тут вона зблизилася з музичним гуртком гімназистів, членом якого був також Денис Січинський — згодом відомий композитор, перший у Галичині музикант-професіонал.

У 1883 році на Шевченківському концерті в Тернополі відбувся перший прилюдний виступ Соломії, яка співала в хорі товариства «Руська бесіда». На одному з концертів цього хору 2 серпня 1885 року був присутній Іван Франко, який разом із українськими, російськими і болгарськими студентами та композитором Остапом Нижанківським, художником і поетом Корнилом Устияновичем мандрував тоді краєм. У Тернополі Соломія Крушельницька вперше познайомилася з театром. Тут час від часу виступав львівський театр товариства «Руська бесіда», в репертуарі якого були опери Семена Гулака-Артемовського та Миколи Лисенка.

Йосип Сліпий

Йосиф Сліпий

Єпископ Української греко-католицької церкви, кардинал Римо-католицької церкви; з 1 листопада 1944 року Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський, з 23 грудня 1963 року Верховний Архієпископ Львівський — предстоятель Української греко-католицької церкви.

У 1898—1901 роках навчався в початковій школі села Заздрість (зараз Тернопільська область). З  1911 року з відзнакою закінчив Тернопільську українську гімназію, здобув атестат зрілості. Під час візиту на Тернопільщину митрополит Андрей Шептицький відвідав гімназію, де вперше побачив юного Й. Сліпого в церковному хорі гімназії. Юнак запам’ятався йому високим зростом (під 2 метри), могутнім, красивим басом. Фактично, митрополит взяв його під опіку.

Іван Франко

Іван Франко у 1898 роціУпродовж своєї більш ніж 40-літньої творчої активності Франко надзвичайно плідно працював як оригінальний письменник (поет, прозаїк, драматург) і перекладач, літературний критик і публіцист, багатогранний учений — літературо-,перекладо- й мистецтвознавець, етнолог і фольклорист, історик, соціолог, політолог, економіст і філософ. Його творчий доробок, писаний українською (більшість текстів), польською, німецькою, російською, болгарською, чеською мовами, за приблизними оцінками налічує кілька тисяч творів загальним обсягом понад 100 томів. Усього за життя Франка окремими книгами і брошурами з’явилося понад 220 видань, у тому числі більш ніж 60 збірок його оригінальних і перекладних творів різних жанрів. Він був одним із перших професійних українських письменників, який заробляв на життя літературною працею.

Зупинявся при неодноразових поїздках до с. Вікно. У червні 1887 як кореспондент газети «Кур’єр Львовскі» відвідує українську краєву етнографічну виставку. Побував у 1897—1898 pp. з нагоди передвиборних зборів: у травні 1898 року востаннє висунув свою кандидатуру на додаткових виборах до австрійського парламенту на виборчому округу Тернопіль — Збараж — Скалат. 1902 року письменник зустрічався з тернопільськими гімназистами. 1911 року громадськість міста вітала його на площі біля залізничного вокзалу. Разом із сином Андрієм він приїхав читати свою поему «Мойсей». Хворого і паралізованого письменника учні гімназії на руках перенесли через площу до підводи. Поему автор читав у приміщенні «Міщанського братства» (тепер філармонія). Неодноразово зупинявся в готелі «Подільський» (тепер «Україна»). Весною 1911 року в цьому готелі письменник вечеряв разом з учителями міста. 1911 рік — останні відвідини Каменярем Тернополя.

У творі Івана Франка «Свинська конституція» є частковий опис Тернополя.

Іван Пулюй

Іван Пулюй.jpgУкраїнський фізик та електротехнік, винахідник, організатор науки, публіцист, перекладач Біблії українською мовою, громадський діяч. Професор і ректор Німецької вищої технічної школи в Празі, Державний радник з електротехніки Чехії і Моравії.

Народився 2 лютого 1845 року в містечку Гримайлів,  Гусятинського району, (тоді Галицький округ, Королівство Галичини та Володимирії, Австрійська імперія) в греко-католицькій родині заможного й освіченого господаря Павла Пулюя і його дружини Катерини (з дому Бурштинська). У 1861—1865 рр. Павло Пулюй був бургомістром Гримайлова.

Початкову школу закінчив у Гримайлові й вступив до Тернопільської класичної гімназії,де разом з братами Олександром та Володимиром Барвінськими став співзасновником та активним діячем таємного товариства української молоді «Громада». Такі Товариства на той час набули значного поширення в Галичині, перейнявши естафету від «Громад», які постали в багатьох містах Наддніпрянської України. Тернопільський клас — «Громада» збирався тричі на тиждень після обіду на тематичні засідання: в середу (історія), суботу (література) й неділю (декламація і читання слова Божого). Великий вплив на гімназійну молодь мала поезія Тараса Шевченка.

Після закінчення гімназії 1865 року Пулюй був уже сформованою особистістю, патріотом, який твердо знав мету свого життя й розумів, що має робити для її досягнення. Промовистий факт: будучи ще студентом першого року навчання, він переклав українською мовою підручник з геометрії для українських гімназій, хоч на той час таких ще не було.

Тернопільський національний технічний університет носить ім’я Івана Пулюя та щороку 2 лютого, до дня народження Івана Пулюя, проводить Пулюївські наукові читання.

Музей Івана Пулюя відкрився в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя з нагоди 165-річчя славетного земляка в лютому 2010 року.

Ім’ям видатного вченого названо середню школу, вулицю і площу Гримайлова. У 1995 році встановлено пам’ятник на честь славетного земляка у селищі Гримайлів. У Гримайлівській середній школі діє музей імені Пулюя. Серед експонатів є ксерокопії багатьох праць вченого, сімейні фотографії. Зібрано багато матеріалу про педагогічну, наукову, дослідницьку діяльність І. Пулюя.

Митрополит Київський і всієї України Мефодій (в миру Валерій Андрійович Кудряков; 11 березня 1949, Копичинці, Тернопільська область, Українська РСР — 24 лютого 2015, Київ, Україна) — український громадсько-політичний церковний діяч, третій глава Української автокефальної православної церкви у 2000—2015 роках, Митрополит Київський і всієї України.

 

Джерело: uk.wikipedia.org