У Тернополі представили військово-польове мистецтво

23 Березня 2017 18:29

В ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИЛИ ВИСТАВКУ ВІЙСЬКОВОЇ АМУНІЦІЇ, ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ, ЗБРОЇ, ПРИВЕЗЕНИХ ІЗ ЗОНИ АТО ТА ОЗДОБЛЕНИХ МИТЦЯМИ НАРОДНОГО ДЕКОРАТИВНО-УЖИТКОВОГО МИСТЕЦТВА З УСІЄЇ УКРАЇНИ. ТЕРНОПІЛЬ СТАВ ШІСТНАДЦЯТИМ МІСТОМ, КУДИ В РАМКАХ МИСТЕЦЬКОГО ПРОЕКТУ «ВІЙСЬКОВО-ПОЛЬОВИЙ АРТ» ЗАВІТАЛА НЕПЕРЕСІЧНА ЕКСПОЗИЦІЯ.

Виставка налічує понад півтори сотні витворів більш як 120 митців. Лише одиниці з них не професіонали, решта — визнані майстри своєї справи, розповів автор і куратор проекту віце-президент асоціації «Україна—Франція», капрал Національної поліції полку патрульної служби особливого призначення «Київ», у минулому боєць добровольчого батальйону спеціального призначення «Золоті ворота» Павло Ротар.

t66

t68

t65В експозиції представлені чи не всі напрямки українського народного ужиткового мистецтва. Неабияк дивує фантазія митців. Серед іншого краяни мають змогу помилуватися гітарою з гранатомета, пусковим пристроєм РПГ, перетвореним завдяки рогозові у бичка, єдиним у світі іконостасом із флоромозаїки, аплікаціями з рибних кісточок, яворівськими іграшками й іншими дивовижами.

Пан Павло самостійно шукає визнаних майстрів та веде з ними перемовини: обговорює способи втілення мистецьких ідей, підбирає відповідний матеріал, що прибув із війни. Колекція, каже він, постійно розширюється. Так, лише у день цієї розмови чоловік отримав поштою два нових експонати. Найближчим часом з’являться в експозиції і ковальські вироби. Усе розмаїття виробів, зазначив автор і куратор проекту, поєднує ідея виставки, яка полягає у тому, що життя — сильніше за смерть.

Як доказ своїх слів пан Павло продемонстрував розмальовану гільзу, що часто зацікавлює відвідувачів. Чоловік розповів, що бійці привезли її з гори Карачун. Коли ж він зазирнув усередину, то здивувався: там були стільники. Тобто навіть у таких смертоносних предметах знайшовся прихисток для життя.

На майбутнє Павло Ротар планує продемонструвати виставку іноземцям. Він уже отримав запрошення з Литви, Ізраїлю, Азербайджану. Особливо чоловік прагне показати проект в тих країнах, де останніми роками виникали такі ситуації, як в Україні. Але наразі для здійснення цих задумів немає коштів.

Що ж до перебування експозиції у Тернополі, то жителі та гості міста можуть оглянути виставку «Військово-польового АРТу» до 17 квітня (вхід вільний). Окрім цього, відвідувачі матимуть змогу самі долучитися до мистецтва, адже у рамках проекту діють різноманітні майстер-класи. Першою насичену програму розпочала майстриня народної творчості Надія Волощук з Кременця. Вона навчала охочих виготовляти весняних пташок і лялечок із тканини.

Мар’яна Бобрівець

Фото автора