Поблизу Тернополя вандали осквернили свастикою пам’ятний знак євреям

24 Березня 2017 15:10

На пам’ятнику жертвам Голокосту поблизу Тернополя сьогодні вранці з’явилися німецькі хрести, нанесені червоною фарбою. Про акт вандалізму повідомляє на своїй сторінці відомий тернопільський гід і краєзнавець Тарас Циклиняк.

Фото Тараса Циклиняка

Пам’ятний знак розташований у Петрикові Тернопільського району. На Петриківських полях в часи Другої світової війни відбувалися масові розстріли іудеїв. На місці, де загинули тисячі євреїв, у 1990-х встановили меморіальний знак із надписом: «В пам’ять пресвятих мучеників-євреїв, жорстоко знищених нацистськими вбивцями і тут похованих». Меморіальна секція Львівського товариства єврейської культури імені Шолом-Алейхема розпочала підготовку території до спорудження пам’ятного комплексу. Ініціативу призупинили, хоча свого часу представники товариства неодноразово зверталися до місцевої влади із проханням узгодити межі братньої могили.

 

Довідка. За даними Наукового центру Іудаїки і єврейського мистецтва ім.Ф.Петрякової, у Тернополі в часи Другої світової війни діяло найбільше в Галичині єврейське гетто.

  • Вже 4 липня 1941 р. нацисти розстріляли у Тернополі понад 5 тисяч євреїв.
  • У серпні 1941 р. 3-4 тисячі відправлено в табори смерті.
  • Другий масовий розстріл відбувся 25 березня 1942 р. (понад 1 тисяча людей).
  • У серпні-вересні 1942 р. ще 5 тисяч тернопільських євреїв відправили у Белжець (концтабір).
  • Також у ІІ половині 1942 р. протягом 2-х днів 600-700 євреїв зосереджено біля ячмінного млину на вулиці барона Ґірша.
  • 8 листопада 1942 р. історія з млином повторилась: тепер загинули й діти.
  • 2500 євреїв були вбиті. 8-9 квітня 1943 р. відбулась чергова «акція» розстрілу на Петриківських полях (700 чол.)
  • 20 червня 1943 р. відбулась кінцева «акція» – у Петрикові вбили решту 500 євреїв. 

Як зазначає краєзнавець І.Дуда у своїй розвідці “Тернопіль 1540-1944. Історико-краєзнавча хроніка. Частина I”, 24 березня 1942 року, в рамках загальної депортації євреїв з Галичини, їх почали вивозити з тернопільського гетто. Того ж дня до 700 осіб розстріляли у лісі біля с. Янівка (тепер Підгороднє). Інших вивезли в “трудові табори”, що базувалися у приміських селах Кам’янки, Великі Бірки, Великий Глибочок, Велика Березовиця. Групу жінок депортували до Ягільниці для вирощування коксагизу. В районі гетто німці наказали євреям знести ринкові будівлі, з’єднавши таким чином вул. Руську з вул. Львівською по прямій лінії.

Цікаво, що осквернення пам’ятного знаку відбулося напередодні 75-ї річниці однієї із масових розстрільних акцій.

Наталка Колтун, Рідне Тернопілля