За новими даними, Тернопіль може виявитися значно старшим, ніж вважають

29 Липня 2017 10:03

Фото: Номер один

Голова громадської організації «City Project» Андрій Кір представив перший варіант карти тернопільських підземель. Створена вона на основі даних георадара, біолокації та фізичного обстеження. У реальності мережа підземного Тернополя набагато густіша. Але щоб це довести, потрібно провести чимало пошукових експедицій. І в цьому ентузіастам мала б допомогти місцева влада, адже наявність досліджених підземних ходів на кілька порядків збільшила б туристичну привабливість Файного міста.

Наскільки безпечні вже виявлені підземні ходи, запитали у пана Андрія.

– Жодної небезпеки досліджені підземні ходи, які являють собою кам’яні склепіння висотою від 2 до 3 метрів, для відвідувачів не несуть, адже вони є тими частинами підземних ходів, які за периметр будівель майже не виходять. Більш протяжні ділянки між вулицями та будинками треба буде ретельно досліджувати, в якому вони стані. Адже коли ставалися обвали, ті місця просто засипалися, відповідно в них порушувалась вентиляція, вологість. А якщо немає циркуляції повітря, то підземні ходи і далі будуть обвалюватись і з часом руйнуватися. Тому потрібно якомога швидше, якщо ми хочемо їх зберегти для нащадків, дослідити та провести в них реставрацію. Якщо б вдалося з’єднати підземними ходами ключові споруди міста – катедру, замок, Надставну та середню церкви, то Тернопіль би притягував туристів, як магнітом, – каже Андрій Кір.

Відзначимо, що цього року депутати міськради прийняли програму охорони культурно-історичної спадщини Тернополя на 2017-2020 рр. У неї вперше включили підземелля, зокрема, планується провести археологічні розкопки у центральній частині міста. Влада обіцяє, що вони розпочнуться вже до кінця літа.

На сьогодні достеменно не відомо, коли і хто першим почав будувати тернопільські підземелля.

– Офіційна версія стверджує, що місто заснував Ян Тарнавський. І коли він закладав замок, тоді й зводив усі підземелля. Але в процесі нашої роботи, я думаю, ми спростуємо офіційну дату заснування Тернополя (1540 р.). Наявні повоєнні документи з обстеження підземель і найдавніших тернопільських споруд, у яких зазначається, що Надставна церква і знищена єврейська синагога зводились у XII ст. А це свідчить, що тут було поселення значно раніше, ніж у 1540 році, – певен пан Андрій.

Виявляється, підземні ходи в Тернополі будувались у різні періоди, розміщені на різних глибинах та призначалися для різних потреб.  – Скільки місто будувалося та перебудовувалось, стільки й зводилися підземелля. У давніші часи їх використовували як складські приміщення, а також для того, щоб можна було непомітно переходити між ключовими спорудами міста – катедра, Надставна церква та храм Різдва Христового. А в період воєн у підземеллях люди переховувались, зокрема відомо, що під час Другої світової війни в них діяв рух опору.

За матеріалами “Номер один”

Джерело: Номер один