Родзинка школи №19 – учні мандрують стежками УПА і підкорюють Говерлу

31 Серпня 2017 08:03

Фото з сайту школи

Понад 20 років у Тернопільській загальноосвітній школі № 19 всі дев’ятикласники свято Покрови Пресвятої Богородиці проводять у лісі біля села Антонівці у штабі УПА «Волинь-Південь», щоб вшанувати героїв національно-визвольних змагань. Також щороку у вересні всі одинадцятикласники їдуть у Карпати, щоб підкорити Говерлу.

З-поміж «родзинок» навчального закладу – школа писанкарства, школа молодого журналіста, театри «Пігмаліон»  і «Scooby Doo»,, творча студія «Гранослов», комплекс національно-визвольної боротьби ОУН-УПА, сучасний спортивний майданчик.

Тернопільська загальноосвітня школа № 19 знаходиться на вул. Братів Бойчуків, 2. Її відкрили першого вересня 1980 р. Тоді у 39 класах навчалося 1420 учнів. Педагогічний колектив складався з 80 вчителів. Першим директором  був О. Чубатий. Із 1986 р. заклад очолила О. Кожанова. – У 1990 р. школу вперше освятили, – розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи Стефанія Крижанівська. – Відтоді щорічно 21 вересня на свято Різдва Пресвятої Богородиці ми відначаємо День народження школи. Відбувається молебень, урочиста лінійка, посвята в першокласники.

У 1998 р. навчальний заклад залучений до міжнародного проекту «Європейська мережа шкіл сприяння здоров’ю» та до українсько-канадського проекту «Партнери в охороні здоров’я». З 2011 р. реалізовується шкільний проект виховної програми «Формування, збереження, зміцнення здоров’я учнів у системі національно-духовних цінностей». У 2016 р. заклад визнаний базовою школою з національно-патріотичного виховання.

Заклад має свій сайт – http://19school.wix.com/te-ua.

Однією з особливостей школи № 19 є туристсько-краєзнавча експедиція «Дорогами пізнання». Її започаткували у травні 1996 року з ініціативи тодішнього директора Петра Ковча. Експедиція проходить у рамках Всеукраїнського руху учнівської молоді «Моя земля-земля моїх батьків», Всеукраїнської експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна». – Подорожі «Дорогами пізнання» увійшли в традиції нашої школи, – каже заступник директора з  виховної роботи Наталія Франків. – Ці мандрівки спрямовані на розвиток наукової, дослідницької та пошукової роботи учнів і вчителів. В експедиції беруть участь учні 1-11-х класів. Щорічно 14 жовтня дев’ятикласники здійснюють подорож «Стежками УПА, слідами Кобзаря»  з метою  вшанування пам’яті героїв УПА. Цього дня у лісі біля села Антонівці, у штабі УПА «Волинь-Південь», відбувається щорічний молебень у повстанській капличці і  панахида на Повстанському кладовищі. Учні відвідують  криївку військової округи УПА «Волинь-Південь», музей під відкритим небом, де ознайомляться з експонатами, що ілюструють буденне життя воїнів УПА, а також спілкуються з  ветеранами, очевидцями тих подій. Окрім того щороку дев’ятикласники їдуть на три дні у Скоморохи в подорож «Симфонія сонячної долини», що включає сплав по Дністру. –  У вересні  одинадцятикласники  вирушають у Карпати, щоб підкорити найвищу вершину – Говерлу, – розповідає Наталія Франків. – Ця подорож відбувається для випускників щорічно, починаючи з 1994 року. Підкорення Говерли – це символ підкорення чергової висоти, це можливість випробувати свої сили та побачити Карпатські гори у всій красі.  Великою популярністю серед учнів і вчителів користується шкільний спортивно-оздоровчий табір «Карпати». Його учасники мають можливість відчути смак самостійного життя, пристосуватися до туристичних буднів, ознайомитися з місцевою колоритністю Гуцульщини, побачити неперевершені краєвиди, підкорити Хом’як, Синяк, Говерлу, відпочити й оздоровитися. До речі, побували в цьому таборі й учні з м. Лисичанська Луганської області.

Починаючи з 2010 року, у навчальному закладі діє школа писанкарства. Її керівником є педагог-організатор Олександра  Ухач. Ще одна особливість школи № 19 – онлайн-газета «19 Світ». Її наповненням займаються учасники школи  молодого журналіста, керівником якої є вчитель економіки, керівник гуртка «Патріот» Сергій Антонюк. Вже традиційними стали два шкільні фестивалі – благодійний фестиваль української пісні «Як у нас, на Україні!» та різдвяний «Ой, радуйся, земле!». Перший започаткували у 2010 році з метою допомоги та підтримки онкохворих дітей, а після 2014 року зароблені кошти учні спрямовують ще й на потреби воїнів АТО. Організатором фестивалю «Як у нас, на Україні!» є вчитель-методист, член Національної спілки майстрів народних мистецтв України, майстер народної творчості  Галина Дудар.

Сценічною майстерністю, творчою довершеністю, художнім смаком та розумінням тексту вирізняються учасники творчої студії «Гранослов», керівниками якої є вчителі Галина Федорович і Галина Бутрин. Цей колектив є активним учасником загальношкільних та неодноразовим призером міських заходів. У школі № 19  діє театр «Пігмаліон». Тут під керівництвом вчитель зарубіжної літератури Тетяни Довбуш займаються учні 8-10-х класів. Учасники цього колективу презентують творчий доробок перед своїми ровесниками, вчителями та батьками. Ще один шкільний театр «Scooby Doo», яким керує вчитель англійської мови Ольга Андрухів презентує цікаві вистави англійською мовою.