Родзинка тернопільської школи №20 – два театри та кілька шкільних музеїв

4 Вересня 2017 10:04

Фото з мережі інтернет

Два шкільних театри – «Грайлик» і «Овація», музей «Історія нескорених»  та музей історії школи, який відкрили з нагоди 35-річчя навчального закладу, “Світлиця Симоненка”,  класики на підлозі в коридорі молодшої школи, свято однокашників, дні толерантності та кольорові дні, день українського строю, осінній вернісаж, весняний бал – все це вирізняє Тернопільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 20 з-поміж інших навчальних закладів міста.

Цього року школа святкує 35-річчя. Першого вересня 1982 року  дзвоник радісно відізвався в серцях 1850 учнів.    Перший директор Петро Сусла звернувся до школярів  зі щирими словами: «Ласкаво просимо, любі діти!».  Зараз тут навчаються 610 учнів у 23 класах. Працює 55 педагогічних працівників.

У  1990 р. учні та вчителі розпочали пошукову роботу  навколо  життя і літературного доробку українського поета-патріота Василя Симоненка. Через рік у навчальному закладі відкрили «Світлицю Симоненка». 12 квітня 1991 р. рішенням ради школи і за підтримки Тернопільських міської та обласної рад школі присвоїли ім’я  Василя Симоненка.

– Наші учні займають призові місця на міських та обласних олімпіадах і конкурсах, – каже директор навчального закладу Зіновій Фірман. – Я горджуся тим, що у нас немає учнів, які здійснюють  правопорушення чи кримінальні злочини. Цього результату ми досягли завдяки великій превентивній роботі, залученням до виховного процесу представників юстиції та правоохоронних органів. Шкільна адміністрація злагоджено співпрацює з педагогічним  та учнівським колективами, радою школи, батьківською громадськістю. –  Школярі з першого класу вивчають дві іноземні мови на вибір – німецьку або англійську, – зазначає заступник директора  з навчально-виховної роботи Іванна Горманська. – Старші класи – профільні (української філології та історичний). Навчальний заклад співпрацює з багатьма громадськими організаціями. Учні беруть участь у різноманітних благодійних акціях, займаються волонтерською діяльністю, допомагають воїнам АТО.

Школа радіофікована. Щопонеділка звучить Державний Гімн України, піднімається Державний Прапор. У навчальному закладі є хороший спортзал. Його орендує гірськолижна спортивна школа «Екстрім».  – На заняття ходять і наші учні, – каже Зіновій Фірман. – Серед них є призери та переможці всеукраїнських і міжнародних змагань, кандидати в майстри спорту, майстри спорту. А ще в коридорі найменші школярики можуть грати в класики, для цього на підлозі намальовані спеціальні квадрати з цифрами.

У школі № 20 є два театри. Учні початкових класів розвивають свої таланти в театрі «Грайлик», а середніх і старших класів – у театрі «Овація». Полюбляють перевтілюватися на акторів і вчителі. –  Вже стало доброю традицією на День вчителя щороку показувати нову виставу, в якій задіяні вчителі і директор, – каже Людмила Ярець. –  Вже було дві вчительські вистави – «Як наші діди парубкували» та «Ніч перед Різдвом». У жовтні цього року з нагоди 75-річчя створення УПА в школі № 20 відкриють шкільний музей «Історія нескорених». – Цей задум я виношував давно,  а до 35-річчя школи нарешті вдалося його реалізувати, – зазначив заступник директора школи з виховної роботи Андрій Махінка. – Всі стенди вже готові. Вони висвітлюватимуть історію УПА, Майдан, Революцію Гідності і АТО. Також у навчальному закладі готують матеріали для музею історії школи, який розмістять у холі, поблизу музею «Історія нескорених».

 

Джерело: 20