У Борщеві фестивалили з борщем і вишиванками

11 Вересня 2017 21:12

 Цими вихідними в місті Борщеві, що на Тернопільщині пройшов традиційний етно-фестиваль вишиванки та борщу. Метою свята є відродження техніки шиття чорної борщівської сорочки, збереження та відтворення автентичності українського національного костюма, звичаїв Надзбручанського краю на Тернопільщині.

Фото: Олег Вістовський

Також унікальною особливістю фестивалю стало проведення у його рамках фестивалю борщу «Борщ’їв», який проходить тільки на Борщівщині. Кожне село регіону представляє на розсуд та смак відвідувачів власний тип борщу –близько 50 видів. Борщ готують упродовж свята у двох 100-літрових казанах на багатті.

Фото: 0352

Окрім цих заходів, у рамах фестивалю проводять виставку декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, де представляють роботи вишивальниць району. Гості фестивалю мали можливість ознайомитися із зразками традицій вишивання, збереженими в усіх селах Борщівського району, та придбати собі вишиванки.

Фото: 0352

Історія фестивалю

Фестиваль «В Борщівському краї цвітуть вишиванки» започаткований у 2007 році Борщівською РДА.

У 2008 році це свято відвідали понад 25 тисяч борщів’ян і жителів інших областей України. Серед гостей були голова наглядової ради міжнародного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко, народні артисти України Н. Матвієнко, І. Попович, квартет «Гетьман», гурти «Гайдамаки», «Плач Єремії», тріо «Солов’ї Галичини» та інші.

Борщівщина – унікальний край, особливістю якого є сорочка, вишита чорними нитками, яка стала своєрідною візиткою краю. Борщівська вишивка є унікальним і неповторним народним мистецтвом. Вона відома не лише в Україні, але й поза її межами. Мистецтвознавці стверджують, що на сьогодні залишились два найбільш популярні види вишивки: полтавська та борщівська, як феноменальне явище, в якому закарбовані фрагменти трипільської культури.

 

Джерело: 0352