ТОП-6 книг, що пояснюють явище демократії

22 Лютого 2018 13:00
Ти хочеш розібратися в тому, що ж таке демократія і якою вона буває, хто основні теоретики і практики? Тоді ці книги від експертів Democracy Reporting International саме для тебе.

Книга: «Невичерпність демократії», 1994 рік

Упорядники: Олександр Терех, Яків Оксюта

Про що: У книзі простежено шлях думок людства про народовладдя. Речники демократичних ідей у різні часи, за різних обставин, із застереженням і сумнівами все-таки доходять висновку, що демократія нам необхідна. Завдяки роздумам вдало зображено не лише політичний, а й моральний аспект демократії.

Антон Льовін, юрист Democracy Reporting International:

«Книга допоможе не вдаватися до першоджерел, що іноді складно, але при цьому дасть певне уявлення про демократичні процеси. Вона допоможе зрозуміти контекст західної політичної думки, надолужити прогалини в освіті і впевнено триматися в дискусіях про реформи. Це доступний і раціональний спосіб побачити слабкі й сильні сторони чужого досвіду».

Книга: «Democracy and International Law», 2004 рік

Упорядники: Ян Ваутерс, Барт де Местер, Седрік Рінґарт

Про що: Роботу написано у форматі аналітичного звіту групи LIRGIAD (представники Левенського католицького університету, що досліджують політологію, право, соціальні науки). У ній розглядається практичний аспект демократії, її роль у суверенітеті окремих країн та міжнародних організаціях (наприклад, НАТО, ЄС), специфіка її розвитку за різних обставин (наприклад, за часів «Холодної війни»).

Богдан Бернацький, молодший юридичний радник офісу Democracy Reporting International:

«Із цієї книги ти можеш дізнатися про місце та роль демократії в міжнародному праві. Наприклад, чи характерні міжнародним організаціям демократичні традиції, на яких засадах відбувається голосування й ухвалення рішень. У книзі вдало висвітлено, чи стало в наш час демократичне право обов’язковим для різних об’єднань ще на момент їх утворення, чи виникає як наслідок довгих переговорів і спільної роботи».

girl

Книга: «Демократія: Антологія», 2005 рік

Упорядник: Олег Проценко

Про що: Матеріали антології освітлюють історію західного політичного мислення від античності до наших днів. Збірник складається з 5 частин, що відображають послідовність розвитку демократії: «Концептуалізація: що таке демократія?», «Типологізація: моделі та теорії демократії», «Трансформація: становлення та переходи до демократії», «Консолідація: демократичний процес, громадянське суспільство і політична культура», «Перспектива: демократія, глобалізація і міжнародний порядок».

Книга містить праці основних мислителів різних епох: від Арістотеля і Цицерона, Жан-Жака Руссо і Монтеск’є до Роберта Даля, Семюела Гантінґтона та багатьох інших.

Василь Бабич, спеціаліст проекту Democracy Reporting International в Україні:

«Ця книга є унікальною і, мабуть, єдиною в Україні збіркою уривків із праць про демократію і політику ключових мислителів на понад 1 000 сторінок. Якщо ти відчуваєш себе загубленим чи розчарованим у вирі поточних політичних зрад і перемог, хочеш дізнатися про ідеї й підходи до становлення демократії, які живлять політиків і державних діячів західного світу навіть сьогодні, то ця збірка саме для тебе». 

Книга: «Про сутність і цінність демократії», 1920 рік

Автор: Ганс Кельзен

Про що: В одному з класичних творів 20-го століття автор описує особливості практичного застосування демократії. Робота складається з 10 глав, які присвячені певним питанням: свобода, народ, парламент, реформа парламентаризму, професійне представництво, мажоритарний принцип, управління, вибір керівника, формальна та соціальна демократія, демократія та світогляд. У книзі автор говорить про ідеальну й реальну демократію.

Антон Льовін, юрист Democracy Reporting International:

«Автор – видатний юрист, який зробив собі ім’я як засновник “чистого” правознавства. У своїй праці він дає чітке розуміння політичної філософії. На момент написання демократія підлягала критиці різних політичних таборів, але книга доводить, чому цей вид улаштування суспільства, попри специфіку, є цінним і корисним.

Книгу нещодавно переклали українською. Вона містить усього 100 з лишком сторінок, відносно доступна і зручна. Написана про складне простими словами, тому легко читається за вечір, але від того не менш глибока».

book

Книга: «Глобальне відродження демократії», 2004 рік

Упорядник: Євгеній Виноградов

Про що: До збірки входять статті Семюела Гантінґтона, Ларрі Даймонда, Філіппа Шміттера, Френсіса Фукуями, Хуана Лінца, Аренда Лейпхарта, Роберта Д. Патнема й багатьох інших дослідників. Усі вони намагаються розв’язати комплекс політичних, соціальних, економічних та освітніх проблем, а як результат – віднайти стратегію успішного демократичного управління.

Василь Бабич, спеціаліст проекту Democracy Reporting International в Україні:

«Після падіння Берлінської стіни, розпаду СРСР і всього “Східного блоку” для багатьох країн постав виклик переходу на нові демократичні рейки, зокрема й для України. Книга – хороша збірка статей західних дослідників демократії під редакцією Ларрі Даймонда, професора Стенфордського університету, і Марка Платтнера, віце-президента Національного фонду на підтримку демократії (NED). Збірка стане в пригоді тим, хто прагне зрозуміти багатогранний масив суспільно-політичних викликів для інститутів влади, політичної культури та громадянського суспільства, з якими стикаються країни під час переходу від авторитаризму до демократії. Книга вийшла в українському перекладі 2004 року, але актуальна й сьогодні, адже демократичні перетворення в Україні ще далекі від завершення».

Книга: «Суспільно-політичні рухи: посібник», 2017 рік

Автор: Іван Гомза

Про що: Доцент кафедри політології Києво-Могилянської академії Іван Гомза подає у посібнику авторські лекції, питання до семінарських обговорень і бібліографію для організації роботи студентів. У книзі висвітлено теоретичні та практичні аспекти функціонування суспільно-політичних рухів, методологічні засади дослідження цього явища. Посібник написано передусім для викладачів і студентів. Він також стане у пригоді аналітикам суспільно-політичних процесів і громадським активістам. Словом, усім, хто цікавиться динамікою соціальних змін і впливом громадянської активності на політичні процеси.

Василь Бабич, спеціаліст проекту Democracy Reporting International в Україні:

«Порахувавши кількість демонстрацій та акцій протесту в Україні останнім часом, виникає стійке відчуття, що демократія – це не тільки теорії та ідеї, але і їх втілення. Зокрема, через безпосереднє залучення громадян до громадської та суспільно-політичної діяльності. Але як відрізнити неорганізований натовп від спілки за інтересами, а суспільно-політичний рух від політичної партії? Яку роль відіграє групова ідентичність, колективна символіка, спільна політична культура та комунікація? Про ці аспекти аналізу діяльності й динаміки суспільно-політичних рухів влучно ділиться з нами кандидат політичних наук Іван Гомза».

Джерело: StudWay