З березня у Тернополі зросте квартплата

7 Лютого 2017 13:08

Про те, що вартість утримання будинків і споруд та прибудинкових територій не може залишатися незмінною, офіційно повідомили в управлінні ЖКГ, благоустрою та екології ТМР. Керівники підприємств, що обслуговують будинки і споруди та прибудинкові території вже провели розрахунок коефіцієнта зміни витрат, який у разі затвердження виконавчим комітетом становитиме 1,85.

В управлінні стверджують, що праця робітників обслуговуючих підприємств вже у січні оплачуватиметься за новими нормами. Якщо тарифи не підняти, то підприємства працюватимуть у збиток.

– Закон України про державний бюджет на 2017 рік, який передбачає мінімальну заробітну плату в розмірі 3 200 гривень, вже прийнятий. У нашому тарифі, який був відкоригований в 2015 році, закладена мінімальна заробітна плата у розмірі 1 218 гривень. В грудні 2016 року вона вже становила 1600 гривень, а от з січня – підвищена вдвічі. Відхилення від закладеної у тарифі становить 263 відсотки. Це – основний фактор, який тягне за собою стрімке здорожчання квартплати. Для того, щоб підвищити заробітну плату двірникам, слюсарям, сантехнікам тощо до затребуваного державою мінімуму, необхідно знову відкоригувати тариф. Зауважу, що зарплати адмінперсоналу залишаться на тому рівні, що й були, – каже директор ПП «Східний масив» Михайло Дереворіз.

Як зазначає фахівець, одна із основних складових тарифу послуги з утримання будинків та споруд, яка включає в себе освітлення сходових кліток, підвалів та електропостачання ліфтів. Нагадуємо, в діючому тарифі закладена вартість електроенергії 0,63 гривні, а вже від першого січня 2017 року вона становить 1,43 гривні.

Очікують на рішення виконавчого комітету щодо коригування тарифу на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і тернопільські ОСББ, адже вимога уряду щодо підвищення мінімальної заробітної плати стосується і їх. Сергій Лупак, керівник громадської спілки «Рада голів ОСББ» зазначає:

– Якщо раніше в нас, наприклад, двірник мав мінімальну зарплату відносно площі, то на даний момент, не дивлячись, яка площа, вона має мати не менше 3200. Є будинки, де велика площа, тобто, можна перекрити видатки, не піднімаючи плати, а є будинки невеличкі. Приміром, один з будинків, де я є головою ОСББ, загальна площа і сума нарахувань на даний момент становить 3 тисячі 500 гривень. Як можна дати двірнику 3200, якщо тоді нічого не лишається на інші роботи?

Яким буде тариф наразі не відомо. Кожне об’єднання встановлюватиме тариф індивідуально. Відтак, представники ОСББ, яких в Тернополі, є майже 450, також чекають рішення виконавчого комітету, щоб після цього підняти суму внесків.

І керівники обслуговуючих підприємств, і голови ОСББ наголошують – для мешканців, які отримують субсидії, жодних змін не відбудеться, адже із збільшенням тарифу автоматично коригується і сума субсидії.