Сьогодні тернополянам покажуть фільм про діалог між Заходом і Сходом

16 Лютого 2017 10:10

Знятий напередодні доленосних для українського Сходу подій, «Вальс Алчевськ» стає справжньою одою окупованому нині місту. Камера, зупиняючись на вулицях, задокументовує Алчевськ, його реалії та малопомітні особливості під музичний супровід Олексія Ворсоби. Місто перетворюється на сцену, де розгортатимуться події однієї вистави, яку готують Сергій Жадан, Оля Михайлюк, Олексій Ворсоба, Влад Креймер, та іншої – трагічної вистави, що виллється у тимчасову втрату Алчевська для України. І якщо перша нівелює політичні та мовні розбіжності, то друга їх лише увиразнює.

Глибокий розрив між українськими Сходом та Заходом зникає, як тільки з’являється можливість діалогу. Суперечності дуже швидко змінюються актуальнішими питаннями: вітання іменинника, музичні вподобання, плани на майбутнє. Вистава, як акт мистецтва, остаточно закріплює порозуміння.

Режисер Вадим Ільков документує Алчевськ та його околиці, що стають місцем об’єднання творчих потенціалів і утворення нової синергії. Сергій Жадан, Оля Михайлюк, Олексій Ворсоба та Влад Креймер діляться своїм баченням та експериментують, створюючи щось, що вбирає у себе дух українського Сходу. Індустріальне місто народжує новий проект – «РоздІловІ», який синтезував сучасну поезію, музику та візуалізацію. І разом з ним виник фільм, який все це зафіксував для історії.

Початок фільму о 19.00 у галереї «Бункермуз»