На Тернопільщині відбувся фестиваль української книжності «На білому коні»

21 Лютого 2017 19:29

Невеличкий фестиваль відбувся у селі Тилявка Шумського району, де минули дитячі роки Уласа Самчука. 21 лютого його проводять не тільки з нагоди Дня рідної мови, а й до Дня народження письменника. Така традиція існує з 2006 року.

– На відміну від мегафестивалів, які проводять для видавців, та середнього розміру заходів, які проводять для авторів, ми проводимо фестиваль для читачів, – розповідає «Рідному Тернопіллю» автор ідеї фестивалю літератор Сергій Синюк. – Тому його організатори не женуться за кількістю чи за переліком знакових імен.

 

Серед учасників філософ, письменник, публіцист з Острога Петро Кралюк, який представив свої нові твори – роман-реконструкцію «Данило Острозький: образ, гаптований бісером» та історико-прогностичну книгу «Марево Революції». Пісенний доробок репрезентував відомий український автор і виконавець власних пісень Олександр Смик. Леся Білик привезла свої книги «Душі в екзилі», «Сьоме небо Леді Арс», «Портрет Діани». Бажаний гість на святі – автор, видавець і пропагандист з Дніпра Дмитро Бондаренко, творчість якого розвінчує міфи про те, що в цьому регіоні не може бути україномовної літератури. Свій новий доробок представили Сергій Синюк, київський автор Олександр Горобець та уродженець Шумська, нині рівненчанин Степан Бабій.

Свої видання репрезентували видавництва «Навчальна книга Богдан» (Тернопіль), видавничий дім «Острозька академія», журнал «Країна».

– Інтригою фестивалю стало вручення Міжнародної літературної премії імені Уласа Самчука. Торік її отримав Петро Кралюк, цього року премію присудили Миколі Жулинському за роман “Моя друга світова”, – каже Сергій Синюк.

Сьогодні у Тилявці поклали квіти до погруддя Уласа Самчука, відвідали його літературно-меморіальний музей, обговорили творчість письменника. У районному центрі експонувалася фотовиставка «Шумщина і шумчани», відбулася літературно-музична композиція «Чи більше хто Волині словом дав». Відзначили також кращих авторів молодіжного літературного конкурсу «Самчукова криниця».

Наталка Колтун, Рідне Тернопілля