Сьогодні на Тернопільщину з’їжджаються бригади екстреної медичної допомоги з усієї України

23 Лютого 2017 09:34

Фото з мережі

Сьогодні на Тернопільщині розпочинається ІІ Всеукраїнський зимовий чемпіонат бригад екстреної медичної допомоги з участю іноземних команд. Змагання спонукають фахівців сфери не тільки продемонструвати вправність, а й обмінятися досвідом, поглибити свої знання, дізнатися про останні тенденції у реформуванні екстреної допомоги в Україні. Відбуватиметься захід 23-25 лютого.

Чемпіонат проводять у Кременці – місті з багатою історією, культурою і природою. На логотипі змагань – фортеця на Замковій горі. Власне, тут відбуватиметься більшість етапів заходу. У ньому візьмуть участь 18 команд із 12 областей України, Києва, три бригади із Польщі, а також Естонії та Литви.

– Враховуючи скруту в державі, ми спочатку обдзвонили територіальні центри, чи їм це взагалі потрібно і, на наш великий подив, всі, кому ми не дзвонили, сказали, що із задоволенням візьмуть участь у чемпіонаті. Незважаючи на те, що немає наказу МОЗ, який би спонукав когось до чогось, приїзд команд є абсолютно добровільним. Люди зацікавлені в тому, щоби змагатися, обмінюватися думками, бачити інший край, – розповідає головний суддя Чемпіонату, доктор медичних наук, професор, зав. кафедри медицини катастроф та військової медицини ТДМУ ім. Горбачевського Арсен Гудима.

У перший день команди демонструватимуть свої вміння у класичній реанімації, наданні екстреної допомоги після ДТП, вогнестрільного поранення. Перевірять базові знання конкурсантів із медицини невідкладних станів.

Наступного дня учасники змагатимуться у наданні медичної допомоги під час руху автомобіля, продемонструють фізичну витривалість, навики базової реанімації, водіїв перевірять на вміння безпечно керувати реанімобілем. Відбудеться також гра-квест.

Помилки конкурсантів проаналізують у формі майстер-класів, завершивши змагання. У рамках заходу проведуть науково-практичну конференцію «Актуальні питання екстреної медичної допомоги і медицини катастроф», виставку виробів мед. призначення, навчальних засобів від фірм-спонсорів.

Подібний захід відбувається на Тернопільщині втретє. Перших два проводили у навчально-оздоровчому центрі ТДМУ “Червона калина” у 2008 і 2010 рр. Інші – у Кам’янці-Подільському, Рівному, Києві. Цього року Чемпіонат присвятили 60-річчю Тернопільського державного медичного університету ім. І.Горбачевського.

Наталка Колтун, Рідне Тернопілля