У Тернополі вшанують пам’ять актора і режисера

2 Березня 2017 12:04

Сьогодні виставу «Кайдашева сім’я» актори присвятять пам’яті народного артиста України Павла Загребельного. 14 березня виповнюється 20 років з дня смерті актора і режисера.

“Людина, з якою я працював у виставах. Могутній, потужний чоловік. І добре, що є люди, які творили історію цього театру”, – пригадує головний режисер Тернопільського обласного академічного драмтеатру народний артист України Олег Мосійчук. – “Я пам’ятаю ті  потужні сезони, коли були дуже достойні красиві вистави, широкомасштабні, як він сам. Тому було б великим гріхом не згадати Павла Івановича”.

Свого часу П.Загребельний поставив на сцені Тернопільського драмтеатру десятки спектаклів, серед яких «Кайдашева сім’я» за І.Нечуєм-Левицьким (1988), «Голубі олені» О. Коломійця (1973), «Тарас Бульба» за М. Гоголем (1980, співреж.), «Моя професія — синьйор з вищого світу» Дж. Скарначчі та Р. Тарабузі (1983), «Роксолана» за П. А. Загребельним (1985), «… А за тим пропав і слід» за К. Кізі (1987) та ін.

Серед сценічних образів, створених актором, дядько Лев («Лісова пісня» Лесі Українки), Лаврін Запорожець («Незабутнє» за О. Довженком), Платон («Дикий Ангел» О. Коломійця), Тарас Бульба в однойменній виставі за М. Гоголем, Курц («Хазяїн» І. Карпенка-Карого) та інші.

Наталка Колтун, Рідне Тернопілля