Чи заощадять тернополяни після встановлення у будинках ІТП та лічильників тепла?

6 Березня 2017 15:02

У Тернополі триває процес термомодернізації. До 2020 року застарілу систему теплопостачання планують зробити не тільки сучаснішою, а й енергоощадною. Як повідомив минулого тижня на прес-конференції директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак, найближчим часом індивідуальні теплові пункти (ІТП) разом із приладами обліку планують встановити у 467 будинках. Журналісти «Рідного Тернопілля» намагалися знайти у словах міських чиновників відповідь на питання: яким чином вестимуть облік тепла і скільки заощадять тернополяни на нововведенні?

 

Над стратегією модернізації системи теплопостачання у владних кабінетах Тернопільської міської ради працюють з 2012 р. Вряди-годи чиновники звітують про встановлення ІТП у навчальних закладах, енергоощадних вікон і дверей, утеплення фасадів будинків та інші заходи, здійснені за кошти Світового Банку і ЄБРР. Утім, повного звіту про використання коштів і виконані роботи у відкритому доступі нема, як і даних про те, скільки вдалося зекономити завдяки встановленню ІТП.

 

Деякі цифри наводить Сергій Надал у своєму звіті про діяльність на посаді міського голови Тернополя. У ньому, зокрема, йдеться про те, що у 2017 р. за кошти міського бюджету встановлять 199 приладів обліку тепла і 204 ІТП погодного регулювання у багатоквартирних будинках.

 

Нову цифру оголосив на прес-конференції директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак. За його словами, вже у березні місто сподівається на кредит від американського фонду.

 

  • Ми уклали вже контракт на 8 120 000 доларів з Фондом «Чисті технології» щодо будівництва всіх інших ІТП в місті разом з приладами обліку. 4 тижні тому розроблена конкурсна документація, направлена на погодження у Вашингтон, – розповідає Андрій Чумак. – 6 березня приїжджає місія Світового Банку, поїдемо в Київ і якщо вона буде погоджена, будемо оголошувати тендер на 467 ІТП у 430-ти будинках.

 

Утім, встановити лічильники та ІТП – лише пів справи. Принцип обліку тепла має бути соціально справедливим, адже 30-40% тернополян свого часу від’єднались від централізованої системи.

 

  • Для того, щоб обліковувати тепло, треба встановлювати лічильники при вході в кожен будинок, але тут є проблема – хаотичне відключення споживачів від централізованої системи теплопостачання (ЦСТ), – говорить заступник міського голови Владислав Стемковський. – Якщо ділити кількість спожитого тепла на кількість споживачів, які користуються послугами ЦСТ, це буде соціально і економічно несправедливо. Тому встановлювати тільки лічильники без ІТП – неправильно.

 

Владислав Стемковський додає, нові тарифи обіцяють розробити, як тільки уряд затвердить методики розрахунку оплати за тепло у місцях загального користування.

 

Проте цифри, в яких так кохаються українські чиновники, мало про що говорять пересічному споживачу. Людям набагато цікавіше почути, скільки можна заощадити завдяки нововведенню. Чи здешевшає теплопостачання для тернополян після встановлення лічильників та ІТП, чиновники сказати не готові.

Наталка Колтун, “Рідне Тернопілля”