Розпочалася програма порятунку Тернопільського ставу

27 Червня 2017 14:34

Перлина Тернополя, став у центрі, під загрозою перетворитися на болото. Надлишкова кількість сіро-зелених водоростей,  забруднення мулом і стоками – серед причин, чому ми можемо втратити окрасу міста.

Спеціалісти воду озера при дні називають «мертвою», оскільки там погана циркуляція води, риба здебільшого гине, тож усі останні випадки зарибнення не дали бажаних результатів. Рятувати водойму треба комплексно.

«Програма розвитку водосховища розрахована на кілька років. Перший етап ми вже відбули – повне дослідження. Другий етап – встановлення вловлювачів нафтопродуктів, які ідуть з ливневих каналізацій. Такою необхідно провести аерацію – насичення повітрям води, що встановлює екологічний баланс. Працювати з мулом, якого накопичилось чимало впродовж останніх 40-ка років. Згодом заселити відповідні водорості і останній етап – зариблення. Його можна буде провести за два роки», – розповідає заступник міського голови в ефірі телеканалу «ТВ-4» Леонід Бицюра, – пише Без Табу.

Наразі вже провели понад тисячі замірів озера, зробили карту дна з GPS-прив’язкою. Роботи не припинялись навіть взимку, завдяки цьому здійснили понад чотири тисячі аналізів води, дна, мулу.

«Зараз став не працює як відпочинкова водойма, він працює як нирка  в організмі. Він концентрує і накопичує те, що йде з міста. На жаль, є факти коли включаються в ливневі каналізації фекальні каналізації, наприклад у Білій є такий недобросовісний господар.», – пояснює Леонід Бицюра

Тернопільський Став – це частина екологічної системи, що включає в себе Івачівське водосховище, тому питання його порятунку не лише місцевого, а й обласного масштабу.