Відеоекскурсія Теребовлею, яка святкує свій 920 День народження

9 Липня 2017 16:03

Теребовля – місто, районний і адміністративний центр Тернопільської області. Літописні назви Теребовль, Трембовля, Требевле. Розташоване у східній частині району, на обох берегах р. Гнізна.

Археологічні дослідження свідчать про давнє походження поселення. При розкопках замку в 2011 р. археологи знайшли добре збережене житло черняхівської культури початку Х століття – це підтверджує, що заселення міської території відбувалося набагато раніше, ніж перша літописна згадка 1097 року.

Теребовля – одне з найдавніших міст України, яке належало до групи Червенських городів (VII – IXст.) на західному порубіжжі Русі-України. У 1084 р. Теребовля стала столицею удільного князівства. За часів князя Василька Ростиславича місто розташовувалося в підніжжі Замкової гори.

Перша літописна згадка про Теребовлю належить до 1097 р. у літописі “Повість минулих літ”, коли в Любечі, що неподалік Києва, зібралися князі руських земель: Святополк Ізяславич, Володимир Всеволодович Мономах, Давид Ігорович, Василько Ростиславич, Давид і Олег Святославовичі, щоб об’єднатись для спільної боротьби проти печенігів. На цьому з’їзді за князем Васильком Ростиславовичем (1067–1124) була закріплена Теребовельська волость для князювання. Проте його того ж року осліпили. Після смерті Василька правити у Теребовлі почав його син Іван.

Джерело: Голос