На Тернопіллі бібліотеки об’єднують, щоби не закривати

18 Липня 2017 16:03

На Тернопільщині активно тривають процеси децентралізації, медичної і освітньої реформ. Змінюють також систему функціонування бібліотек. Цей процес проходить із залученням громадської думки.

Для цього створили спеціальні інформаційно-консультативні групи. Вони, відповідно до графіку, виїжджатимуть у райони і громади області, де обговорюватимуть процес реформування бібліотечної галузі. Зазначимо, лише на місцях приймають рішення, як організувати роботу бібліотек і їхніх філій. Спеціальні консультативні групи їздитимуть по області до кінця серпня.

У деяких громадах уже почали успішно реформувати бібліотечну галузь. До прикладу, після утворення Теребовлянської ОТГ публічні бібліотеки об’єднали зі шкільними, врахувавши невеликі села, де одночасно могла бути тільки або публічна бібліотека, або школа. Так місцевій владі вдалося уникнути скорочення бібліотечних кадрів, і навіть закриття бібліотек.

Схожим шляхом пішли у Більче-Золотецькій громаді. Там публічні бібліотеки об’єднали із клубами. Таким чином, у даній громаді триває процес формування спільної освітньо-культурної сфери. Це, у свою чергу,  оптимізує витрати на платню працівникам закладу, і заохочує читачів ходити у бібліотеку.

Джерело: Голос