Микулинці – добре збережене найстаріше місто Тернопільщини

23 Липня 2017 21:03

Відповідно до даних,  відомих на сьогодні, Микулинці – селище міського типу – вважаються найстаршим містом на Тернопільщині. Про місто Микулин йдеться ще у «Повчанні дітям» Володимира Мономаха. «Микулинцями» поселення почали називати аж з 1595 року.

Перше поселення заснували ченці-монахи на річці Серет. Сама назва міста походить від святого Миколая, на честь якого була названа перша церква. Варто зазначити, що на теренах міста перші археологічні розкопки належать до часу мезоліту. А от давні пам’ятки відносяться до західноподільської групи скіфського часу.

Настільки довга історія та період існування призвели до появи великої (як на саму площу Микулинців) кількості пам’яток архітектури. До найбільш відомих  відносять: Замок з червоного каменю, Куплений замок та Баден-Баден у Микулинцях, Палац Реїв (інша назва замку), Бароковий костел.

Замок з червоного каменю

Фото: Денис Чабан

Микулинецьку фортецю в народі називають Замком з червоного каменю. Така назва пішла від червоного каменю, з якого і зводили споруду.

Будівництво розпочала Анна Сенявська, дочка воєводи Миколи Сенявского. Її ще називали Анна з Йорданів.

Будівництво сьогоднішньої фортеці розпочалося ще у 1550 році, хоча згадки про перші захисні споруди, розміщені на цьому місці, датуються 1096 роком. За австрійського панування граф Конопка викупив фортецю, організувавши у ній суконну фабрику

Куплений замок та Баден-Баден у Микулинцях

А от замок, збудований Потоцькими, Конопка перебудував у стилі пізнього ампіру, заснувавши на його теренах бальнеологічну лікарню на кшталт санаторіїв Баден-Бадена. І до сьогодні тут діє бальнеологічна лікарня – санаторій. Цю споруду також називають і  Палацом Реїв. Мечислав Рей був зятем Конопки. Заволодівши маєтком, він висадив довкола великий парк з численною кількістю квітників та декоративного озеленення.  Змін зазнав і дизайн самої споруди, яку оздобили дивовижними скульптурами. Їх частина збереглася і до сьогодні

Фото: Денис Чабан

Троїцький (бароковий) костел

У XVIII столітті в Микулинцях за керівництва архітектора Августа Фридерика Мошинського було зведено Троїцький костел. Його заснували на місці попереднього – Святої Анни.

У храмі заклали п’ять вівтарів, які славляться неймовірним оздобленням та скульптурами святих.

Костел діє і до сьогодні. Відвідати його може кожен охочий.

Добратися до Микулинців можна прямим автобусом з Тернополя. Дорога займає менше півгодини. Вартість квитка в одну сторону – близько 10 гривень.

Христина СЛОТА

Джерело: Терноград