На Тернопільщині підробляли долари США в промислових масштабах (фото, відео)

25 Липня 2017 19:03

Фото: Прес-центр СБ України

На Тернопільщині викрито міжрегіональне злочинне угрупування, яке спеціалізувалося на виготовленні та збуті фальшивої іноземної валюти у особливо великих розмірах. Високоякісний друк банкнот номіналом 100 та 50 доларів США фальшивомонетники здійснювали у промислових масштабах із використанням обладнання одного з поліграфкомбінатів Західної України. Підробки виготовлялися надзвичайно якісно та містили значну кількість загальновідомих захисних елементів, які відображалися під ультрафіолетовим світлом.

У результаті спецоперації, проведеної спільно працівниками прокуратури, співробітниками СБУ, Департаменту захисту економіки та  нацполіції, безпосередньо під час виготовлення чергової партії підробленої готівки затримано двох організаторів угрупування.

Правоохоронцями проведено 15 обшуків у помешканнях та офісах махінаторів та вилучено банкноти з ознаками підроблення, а також численні знаряддя та розхідні матеріали для виготовлення  фальшивок, зокрема: кліше, прозорі плівки зі зображеннями банкнот, спеціально підготовлені аркуші паперу з нанесеною розміткою контурів купюр та відтисками портрета президента Франкліна, комп’ютерну техніку тощо.  На обладнання поліграфічного комбінату, яка використовувалися фальшивомонетниками, накладено арешт.

Фото: Прес-центр СБ України

За попередньою оцінкою фахівців, завдяки своєчасному вилученню вищезгаданих матеріалів вдалося запобігти підробленню та потраплянню у відкритий обіг валюти на суму понад 6 мільйонів доларів США.

Встановлено, що за способом виготовлення, імітацією елементів захисту, серійними номерами та реквізитами підроблені банкноти виявлялись у  Тернопільській, Львівській, Волинській та Івано-Франківській областях.

Відкрито кримінальне провадження за ст.199 (незаконне виготовлення, зберігання з метою збуту та збут підробленої іноземної валюти) Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років із конфіскацією майна.

Досудове розслідування триває.

Джерело: ТеНьюз