Фельдшер з Тернополя номінована на медичний “Оскар”

29 Липня 2017 16:03

Фото: Погляд

Ольга  Арсентіївна Кушнір, старший фельдшер Тернопільського центру екстреної медичної допомоги  та медицини катасроф, потрапила до двадцятки номінатів на нагородження «Орденом Святого Пантелеймона» – Честь медичної професії.

Ольга Кушнір більше 40 років  допомагає людям не змінюючи місця роботи. Понад 20 років  сама виїзджала на  виклики. Каже, що  до кожного виклику ставилася, як до найважливішого.  А якщо траплялося невідворотне, щоразу «помирала» разом зі своїм пацієнтом.

Найпам»ятніший епізод фельдшерки про те, як ще зовсім молодою дівчиною довелося самостійно приймати пологи у сусідки. Дитина народилася в оболонках. Пригадувала що написано про такі випадки у підручниках і зробила все необхідне, щоб немовля почало дихати. Це був її найперший досвід приймати у цей світ нове життя.

За сприяння Ольги Арсентіївни при Центрі  створено  тренінгову службу, де  проходять навчання фельдшери з інших  регіонів.

Ольга Кушнір стала кращою серед  66 кандидатів, запропонованих регіональними радами. ЇЇ вибрала Національна експертна комісія шляхом таємного голосування.

Тернопільська фельдшерка – серед претендентів на нагороду «Орденом Святого Пантелеймона» у номінації «Кращий медик».

«Орден Святого Пантелеймона» – найголовніша громадська  відзнака для медиків, яка створена за підтримки  глав усіх  християнських церков в Україні, Міністерства охорони здоров»я та Академією медичних наук. Ця нагорода буде щорічною і присуджуватиметься у п»яти номінаціях: «Кращий лікар», «Кращий медик»; «Новатор охорони здоров’я»; «Міжнародне співробітництво у галузі охорони здоров’я»; «Служіння суспільству».

«Ідея проекту в тому, щоб  відкривати справжніх зірок в медицині, людей,   закоханих у свою професію і здатних на незвичайні вчинки, піднімати престиж не тільки лікарської праці, а й таких  понять, як  милосердя і співчуття,- говорить голова Поважної ради Відзнаки Василь Князевич.- І ми  хочемо цим проектом сприяти формуванню нової еліти за принципом: «Еліта – той, хто служить людям».

До Поважної ради Відзнаки входять Патріарх Філарет, Блаженніший Святослав (Шевчук),  Леонід Кравчук, Ада Роговцева,Уляна Супрун,  та інші відомі українці.  Саме вони  мають  визначити п»ятірку переможців із двадцяти номінантів, які пройшли відбір Національної експертної комісії.

Нагородження номінантів відбудеться   9 серпня  – в  день цілителя Пантелеймона. Цього дня з участю претендентів на Відзнаку відбудеться Богослужіння в Софії Київській і світська церемонія у Національній філармонії. Участь в урочистостях візьмуть понад  600 медиків України.

Джерело: Погляд