Детально про школу ThinkGlobal, яка відкривається в Тернополі

11 Серпня 2017 19:03

Засновник школи ThinkGlobal Богдан Олександрук
Фото з сайту http://thinkglobal.xyz/

З першого вересня цього року в Тернополі відкривається інноваційна школа сучасного формату – ThinkGlobal. Поки що набір проводять у 1-5 класи, та програму для старших класів вводитимуть уже з наступного року. Тобто це повноцінна альтернатива державним школам, якої в Тернополі досі просто не було.

ThinkGlobal – потужний освітній проект, який успішно працює в Києві, активно і швидко розширяючись: вже з вересня тільки у столиці буде шість таких шкіл, з’являються вони і у регіонах. Про новий формат, концепцію школи та особливості навчання читайте нижче.

Що повинна давати дитині освіта: концепція та філософія школи ThinkGlobal

Ідейним натхненником та засновником школи ThinkGlobal є Богдан Олександрук. Він прийшов у сферу освіти з ІТ та бізнесу, спочатку – через спробу впливати на розвиток освіти через громадську раду при міністерстві, пізніше – заснувавши власну альтернативну школу. 29 липня Богдан Олександрук провів зустріч-презентацію в Тернополі, де розповів про власне бачення того, які завдання повинна виконувати освіта сьогодні.

Це питання – а якою, власне, має бути освіта для моєї дитини? – хвилює всіх батьків. Те, що сучасна школа має проблеми і їх важко вирішити, здається очевидним, та що саме потрібно робити і як – відповідь не така очевидна.

Основною місією школи ThinkGlobal є надавати нашим дітям доступ до актуальної освіти, яка відповідає найсучаснішим викликам глобального світу, а завданням – навчання, виховання та допомогу у самореалізації новітньої української інтелектуальної еліти – агентів становлення нової якості життя України.

Принципи школи ThinkGlobal, які роблять її унікальною

Зазвичай альтернативні школи роблять акцент не на самі знання, а на розвиток навичок. Вони намагаються навчити дітей критичному мисленню, креативності, вмінню працювати в команді, презентувати себе, розвивають лідерські якості тощо. Підхід школи ThinkGlobal є ще більш фундаментальним.

Сучасна школа робить акцент на знання, намагаючись дати дітям широке розуміння явищ зовнішнього світу. Та чи будуть потрібні саме ці знання їм через 10-12 років? Сьогоднішній світ надто динамічний і непрогнозований. Професії з’являються і зникають, і зрозуміти, які саме знання та навички будуть потрібними в майбутньому, дуже важко.

Даючи знання та розвиваючи навички, ми створюємо хороших, навіть чудових виконавців. Їм потрібно мати готові поставлені завдання, які вони вже навчились виконувати. Школа ThinkGlobal ставить собі вищу мету – навчити дітей розуміти глобальні проблеми світу, формулювати нові погляди на проблеми, бути спроможними ставити якісні питання та якісні цілі, створювати та втілювати нові рішення.

Прикладна наука – або про те, «коли мені в житті пригодиться алгебра»

Ще одна відмінність школи від традиційних установ – прикладний підхід до вивчення  наук. Тут не просто вивчають складні абстрактні поняття – від дробів до тригонометрії та вищої математики. Кожна задача має тісний зв’язок з реальним життям, і діти розуміють, яку проблему вони вирішують і чому використовують цей інструмент.

Приклад: школярам ставлять завдання – розрахувати вартість будівництва нового спортивного майданчику. Тут потрібно застосовувати, а не лише вивчати, такі математичні поняття, як відсотки і дроби, знаходити площу чи об’єм тощо.

Чому діти в 17 років уявлення не мають, чим їм займатись далі?

Ми сприймаємо це як належне – діти після школи ще не готові визначитись, що робити далі з власним життям. Вони починають пошуки себе з абсолютного нуля, шляхом спроб і помилок, або ж йдуть тим шляхом, які обирають їм батьки. Чому так стається?

Проблема в тому, що школа дає знання про зовнішній світ, наче про ізольований і далекий простір. ThinkGlobal ставить собі за мету показати дітям зв’язок між тими явищами, які ми вивчаємо, і самою дитиною. Тільки тоді, коли це стосується мене особисто, мені може бути цікаво.

Коротко підсумовуючи. ThinkGlobal – освітній проект, який пропонує не просто інший стиль навчання чи інший підхід, а принципово інші цілі:

  • Не вибирати професію – а обирати місію, тобто розуміти актуальні світові проблеми та вибирати для себе ту нішу, в якій хочеться робити світ кращим;
  • Не лише розвивати навички – а розвивати здатність бачити проблеми, вміння ставити задачі і досягати своїх цілей;
  • Не просто вирішувати абстрактні задачі – а робити науку прикладною, вміти застосовувати набуті знання;
  • Не просто знати все про світ навколо себе – а бачити своє місце цьому світі, розуміти свій внутрішній світ і знати, що цікаво саме мені і де я хочу бути в майбутньому.

Як це виглядає на практиці: життя школи ThinkGlobal

Філософія школи втілюється на практиці різними способами. Це і методи викладання, і підбір спеціалістів, і перелік дисциплін, які вивчають школярі. Зупинимось детальніше на основних аспектах.

Кількість дітей у класі – не більше 14. Цього року набір в Тернополі проводиться у 1-5 класи. Класи вже практично сформовані, але приєднатись ще можна – контактні дані можна буде знайти в останньому розділі статті.

Не вчитель, а ментор – той, хто йде поруч. Роль вчителя суттєво відрізняється. Це не просто авторитетний дорослий, який говорить, що і як потрібно робити. Викладачі школи ThinkGlobal – люди з новим, відкритим мисленням, які самі постійно перебувають у пошуку, розвитку, навчанні, і вміють заражати інтересом до саморозвитку малюків. Тут вони не вказують шлях, а, швидше, направляють і допомагають кожному шукати його власний.

На кожному занятті присутній ментор, який скеровує його. Викладачі вільні у виборі методів досягнення навчальних цілей, звичайно, в рамках принципів та концепції школи. Крім викладачів, які закріплені за кожним класом, в школі працюють асистенти. Вони допомагають ментору на заняттях, а також займаються адміністративними питаннями.

Хто ці люди? Дуже часто це «білі ворони» зі звичної системи освіти. Вчителі, які горять своєю справою, але не можуть реалізувати себе в існуючій системі. Іноді викладачі приходять зовсім з інших сфер діяльності, які є спеціалістами у своїй справі, і хочуть ділитись цим з дітьми.

Набір на викладачів в Тернополі ще триває, хоча більше 60% персоналу вже набрано. Якщо вам цікаво спробувати себе в цьому напрямку– контактні дані вказані в кінці статті.

Демократія як принцип життя школи. Діти та дорослі разом встановлюють правила, яких дотримуються в школі. Вони самі розглядають спірні ситуації та вирішують, що робити з порушниками, вони домовляються, вони – рівні. Це не означає, що панує хаос чи безлад, правила чіткі і у кожного поступку є свої наслідки, але діти вчаться самі брати відповідальність за себе з перших днів.

Замість виділених предметів – об’єднані комплексні дисципліни. Школа ThinkGlobal пропонує більш системний підхід до вивчення явищ світу. Такі предмети, як українська мова, письмо, література, читання об’єднуються в один блок «Грамотність». Географія, історія – блок «Світогляд». Точні науки об’єднані в блок STEM. Також у школі планують зробити великий вибір додаткових занять на вибір студента.

Проектний підхід. Дітям пропонують не абстрактні задачі, а вирішення певної проблеми: оцінити, якою мовою краще створювати ютуб канал (порівняти конверсію, проаналізувати кількість переглядів тощо); спробувати познайомитись з новою країною за 5 днів (спланувати подорож; знайти інформацію про цікаві місця; дізнатись про традиції цього народу) тощо.

Іноземна мова на всіх рівнях. Англійська тут – не лише окремий предмет, хоча йому надається велике значення. Англійську використовують викладачі і на інших заняттях, навчаючи, знову ж таки, не абстрактному, а конкретному інструменту взаємодії.

Робота з кожною дитиною, як з особистістю. Уроки практичної психології для дітей впроваджуються з перших класів. Школярі вчаться розуміти власні бажання і емоції, аналізувати і рефлексувати.

Спільні заняття для дітей 2-3 та 4-5 класів. Змішані заняття – ще один метод роботи, де діти різних класів вчаться в одному середовищі. При цьому кожен має власне завдання, відповідно до його рівня. Так, молодші учні можуть працювати з дробами і відсотками, вимірюючи площу майданчика, а старші – з геометричними фігурами, об’ємами тощо.

Різні рівні складності та індивідуальна програма. У кожної дитини у школі є свій девайс (планшет, або комп’ютер), який є її особистим підручником, щоденником та помічником у розв’язанні завдань. Кожне завдання, проект чи модуль мають кілька різних рівнів складності, і дитина може працювати в тому режимі, який найкраще підходить саме для неї.

Не оцінки, а ХР. Традиційного оцінювання в школі немає. Діти отримують спеціальні бали, які заробляють спільно, в команді. Бали можуть як додаватись, так і зніматись, за порушення правил чи деструктивну поведінку. Коли команда набирає певну кількість ХР, діти отримують винагороду (подорож, цікавий квест, нову гру тощо).

Постійний зворотній зв’язок. Щотижня та щомісяця батьки отримують звіт від викладачів, який включає як загальні події (що вивчали і що робили в цей період), так і аналіз успіхів конкретної дитини.

В школі ThinkGlobal все зовсім по-іншому. Тут панує своя, особлива дружня атмосфера. Тут довгі і цікаві уроки, і довгі насичені перерви, діти багато часу проводять на вулиці, займаються спортом. Тут працюють викладачі з сучасним баченням світу, справжні професіонали та яскраві особистості. Тут немає звичних оцінок, проте діти отримують атестати державного зразка – викладачі вміло організовують час так, щоб підготувати школярів і до стандартних іспитів.

Організаційні моменти

Школа ThinkGlobal в Тернополі працюватиме на вул. Вільхова, 17. Наразі приміщення готують до запуску, оглянути його та поспілкуватись з керівником та викладачами можна буде після 20 серпня.

Вартість навчання у школі становить 45 000 грн за рік ( 3 750 грн з розрахунку на календарний місяць) за неповний день (з 8 до 14.30) , та 52 000 грн за рік (4 330 грн з розрахунку на календарний місяць) за повний день (до 19 00, включені додаткові гуртки, факультативні заняття).

У вартість включене повне технічне забезпечення, страхування дитини, фрукти та снеки, не включені обіди. Харчування забезпечує кейтерингова компанія, приблизна вартість обіду – 25-30 грн. Діти можуть також приносити власні обіди з собою, відмовившись від харчування.

Для тих, кому цікаво дізнатись більше про саму школу, її формат та додаткові можливості для школярів, більше інформації тут: http://thinkglobal.xyz/

Якщо вам хочете приєднатись до спільноти викладачів та асистентів, ви можете подати заявку через цю форму: https://goo.gl/forms/A7KhFdRGvmqXZhMv2

Щоб подати заявку на навчання дитини, або дізнатись більше про школу, звертайтесь до керівника проекту у Тернополі Наталі Ткачук – тел.+38 098 987 81 77, або по e-mail: start@thinkglobal.xyz.

Джерело: ТеНьюз