Ще одна колекційна поштова картка з пам’ятками Тернопільщини вже в друці

15 Серпня 2017 16:03

Фото з мережі інітернет

Клубне погашення календарним штемпелем поштових карток «Меморіальний комплекс Українським Січовим Стрільцям на горі Лисоня» та «Лисоня 1916-2017» відбудеться 3 вересня на горі Лисоня, в рамках ХІІ фестивалю стрілецької, повстанської та сучасної військово-патріотичної пісні «Дзвони Лисоні» .

Поштові картки виготовляють за ініціативи працівників Бережанського краєзнавчого музею (Ідея, фото, текст  – Сергій Люшняк). На звороті містять історичну довідку: “Гора Лисоня (399 м) поблизу міста Бережани (Тернопільська обл.).

За неї під час Першої світової війни велися запеклі бої між союзними військами (австрійські, німецькі, угорські, турецькі та Легіон Українських січових стрільців) і царською російською армією. Бої відбувались у серпні-вересні 1916 року. Завдяки героїзму січових стрільців російську армію було зупинено. Бережани, які були «ключем від Львова», росіяни так і не здобули. В цих боях  Легіон (полк) УСС втратив близько тисячі людей (в т.ч. загиблі, поранені, та ті хто потрапив в російський полон). З Легіону УСС залишилось близько 150 стрільців технічної сотні та 16 старшин, які після цих боїв були спрямовані до Запасного Коша для поповнення та військового вишколу”.

Джерело: 20 хвилин