Родзинка школи № 23 – одягати виключно вишиванки на всі свята

29 Серпня 2017 12:03

У Тернопільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 23 вже понад вісім років парадною формою є вишиванка. Також тут навчається понад 40 учнів, батьки яких є учасниками АТО. З-поміж особливостей цього навчального закладу – конкурс «Учень року» у початковій школі, турніри пам’яті загиблих випускників, значні спортивні досягнення у волейболі, відродження лижного спорту та водного туризму.

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 23 знаходиться на масиві «Канада» за адресою вул. Павла Чубинського, 3. Навчальний заклад створений у 1987 році. Із 1996 року його очолює відмінник освіти України Степан Мохорук. На той час у школі було 2800 учнів, працювали 140 вчителів. Діти навчались у дві зміни. Станом на травень 2017 року у 36 класах школи навчалося 1035 учнів. Вже з першого вересня кількість учнів зросте. Буде 37 класів. У школі № 23 працюють 82 педагоги. З них 14 вчителів-методистів, 26 старших учителів, 46 вчителів із вищою категорією, два відмінники освіти України.

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 23 має українофілологічний профіль навчання, тут викладають англійську та німецьку мови. Навчальний заклад має свій сайт 23.school-info.te.uа. Також тут є радіорубка. Передачі зазвичай готують до дня цивільного захисту, до знаменних дат, під час проведення предметних тижнів.

На фасаді школи встановлені таблиці, присвячені колишнім учням, військовикам Дмитрові Лабуткіну і Назарієві Сикліцькому.  Дмитро Лабуткін (1986-2015) — український військовий журналіст, капітан-лейтенант, заступник редактора Телерадіокомпанії Міноборони України «Бриз», учасник АТО, народний герой України та Назарій Сикліцкий (1984-2015) — український військовик 6-го окремого мотопіхотного батальйону 128-ї гірсько-піхотної бригади, учасник АТО – загинули у 2015 році. – У Дмитра залишились батьки, дружина і маленька донечка, – каже заступник директора з виховної роботи  Світлана Харковська. – Ми пам’ятаємо про наших загиблих випускників.  Зокрема проводимо турнір з кульової стрільби пам’яті Дмитра Лабуткіна. У вересні буде спортивний турнір пам’яті Назарія Сикліцкого. На кошти випускників, однокласників загиблих героїв, учнів, батьків, і вчителів ми відкрили меморіальні дошки.

Серед відомих випускників школи № 23 –  Роксолана Стадник, яка працює в Кабінеті Міністрів,  активний учасник асоціації «Відродження гімназій України» Віталій Паздрій, керівник танцювального клубу «Альянс» Ігор Полигач, заслужений тренер України Андрій Талебан, а також Тарас Багрій, Наталія Щавурська та інші. – У нас є багато випускників, які воюють в  зоні проведення АТО, – каже директор школи Степан  Мохорук. – До речі, ми одна зі шкіл, де найбільше батьків-учасників АТО. У нас сорок троє дітей, батьки яких захищають Україну. Через події на сході нашої країни, у школі дуже піднялася хвиля патріотизму. Вже третій рік поспіль на початку кожного робочого тижня всі учні виконують державний гімн України. У початковій школі діти розпочинають кожен день із молитви.

Про щирість патріотичних почуттів учнів Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 23 красномовно свідчить той факт, що вже вісім років поспіль на всі шкільні свята вони приходять виключно у вишиванках. На перший і останній дзвоник випускники шукають собі ексклюзивні вишиванки.

У виховній роботі головний акцент у школі № 23 роблять на національно-патріотичному вихованні учнівської молоді.  Школярі активно займаються волонтерською роботою. Вони збирають допомогу бійцям АТО, плетуть маскувальні сітки. На перше вересня, День вчителя та останній дзвоник замість квітів учителям приносять коробки печива, які потім відвозять воїнам на передову. Проводять конкурс «Учень року»

Особливістю молодшої школи є щорічний конкурс «Учень року» та збільшення кількості інклюзивних класів. Станом на травень цього року тут навчалося 504 учні у 18 класах. Минулого року відкрили перший клас з інклюзивною формою навчання. З першого вересня буде ще один. –  Вже п’ять років поспіль ми проводимо конкурс «Учень року», – розповідає  заступник директора з навчально-виховної роботи Марія Болєщук. – Він має чотири етапи. Діти виконують різні усні та письмові завдання. У кінці року визначаємо переможців у кожній паралелі, вручаємо їм нагрудний знак «Обличчя школи», а вчителям – нагороду за роботу з обдарованими дітьми.  Творчий вчитель спонукає до творчості дітей, переконана заступник директора з навчально-виховної роботи Олена Дмитрусь. – Всі наші вчителі – творчі особистості, вони в курсі всіх освітніх інновацій, – каже вона. – У 2015 році четверо педагогів стали учасниками міського конкурсу «Парадигма освітніх інновацій» і  отримати перші місця у своїх номінаціях. Тоді серед загальноосвітніх шкіл ми отримали Гран-прі. Відтоді ми щоразу беремо участь у педагогічних конкурсах.

У Тернопільській загальноосвітній школі № 23 діють туристичний і вокальний гуртки, а також студія бального танцю «Кармен». Окрім того діти займаються ще й водним туризмом. На території навчального закладу є приміщення, котре орендують під спортивну школу. Тут займається багато учнів школи № 23. Тому є чимало спортивних досягнень. – Наші дівчата отримують призові місця у волейболі, – каже Степан Мохорук. –  Вони входять у збірну команду «Галичанка». Також ми уклали договір із громадською організацією по лижному спорту і віддали в оренду лижну базу. Вона запрацювала ще минулого року. В  результаті діти зацікавилися цим видом спорту. Наша учениця 10 класу Тетяна Ярош є майстром спорту й переможцем міжнародних змагань зі сноуборду. Минулого року отримувала стипендію мера.

Джерело: 20 хвилин