Родзинка школи №18 – музей Революції Гідності та свободи

30 Серпня 2017 12:03

Фото з сайту школи

Унікальний перший в Україні музей  Революції Гідності та свободи, найбільший книжковий фонд із- поміж шкільних бібліотек Тернополя, що нараховує 18736 одиниць, постійний моніторинг якості освіти, котрий проводить особисто сам директор, а також соціальний педагог і психолог упродовж шести років, повний перехід на енергоощадні лампи, День тапочка, який провели з ініціативи учнівського самоврядування, є «родзинками» Тернопільської загальноосвітньої школи № 18.

Історія школи № 18 розпочалася у вересні 1978 року. Першим директором  став Василь Гоцуляк.  Із 2011 року навчальний заклад очолює Руслан Заброцький. У 1999 р. школі присвоїли  статус спеціалізованої з поглибленим вивченням іноземних мов, у 2011 заклад знову став загальноосвітнім. Щорічно учні беруть активну участь  у І, ІІ і ІІІ етапах Всеукраїнських олімпіад із базових навчальних дисциплін. Причому, як свідчить моніторинг, щоразу кількість призерів збільшується.

Станом на кінець травня цього року у школі № 18 навчалося 456 учнів у 21 класі. Проте вже з першого вересня їх кількість зросте на чверть і становитиме 675. Цього року вперше набрали  три перші класи. Один з них працюватиме за системою «Інтелект України». У школі працюють 47 учителів,  має свій сайт: http://te-s18.school-info.te.ua/. Шкільна форма нестандартна – темний низ і світлий верх, без обмежень у кольорі.

Гордістю школи № 18 є перший в Україні музей  Революції Гідності та свободи, що знаходиться на другому поверсі. Тут експонуються документи, особисті речі, елементи захисту учасників Майдану, а також світлини, які відтворюють хронологію подій Революції Гідності. Один зі стендів містить інформацію про Героїв Небесної Сотні. Окремою частиною експозиції є стенд про загиблих Героїв із Тернопільщини. Вже традиційними стали проведення вихованцями екскурсій для учнів шкіл, учасників делегацій та конференцій. –  В нас побувала грузинська урядова делегація, поляки, німці, тернопільські школярі, а також учні із районів, – каже директор школи № 18 Руслан Заброцький. – Експозиційні матеріали принесли  з київського і тернопільського Майданів. Тут є каски, щити, респіратори, протигази, біти, шини, гумові кулі, журналістські перепустки, коктейлі Молотова. Є шолом і бронежелет «Беркута». Також представлені оригінали документів позачергової сесії Тернопільської міської ради. Є речі, що відправлялись на Майдан – пальнички, устілки. Усі фотографії зроблені і люб’язно надані нам тернопільськими фотографами.

Колектив школи успішно співпрацює з комплексом гімназій, ліцеїв і професійних шкіл імені Польських Нобелістів м. Бичина, а також  із гімназією імені другого полку Панцернего в м. Журавіца (Республіка Польща).

–  У вересні ми їздили в Дзерженьов у гімназію, – розповідає директор навчального закладу. – А в червні польські гімназисти приїжджали до нас.  У жовтні плануємо нову поїздку у Варшаву, адже такі мандрівки дають хороший результат, бо розширюють кругозір учнів  і вдосконалюють їхні знання іноземної мови. \

У школі № 18 налагоджена співпраця з громадськими такими організаціями: «Молода Просвіта», «Молодіжна реформація», «Обнова», «Українська молодь Христові», товариством захисту прав і гідності учнів «Фортеця», Центром розвитку підприємництва «Успіх».

–  Ми співпрацюємо і з хіміко-біологічним факультетом Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка та з Тернопільським державним технічним університетом імені Івана Пулюя, – додає Руслан Заброцький. – Використовуючи матеріально-технічну базу, науково-педагогічний потенціал цих університетів, наші учні мають можливість поглибити свій рівень знань, долучатися до науково-дослідної роботи,  проявити свій творчий потенціал, визначитися з майбутньою професією. 20 жовтня 2016 року  вперше провели обмін учнівськими делегаціями. Школа № 18 гостинно зустрічала учнів 10 класу школи-ліцею № 6. Такий обмін учнями виявився цікавим досвідом для обох навчальних закладів. Школярі ділилися своїми здобутками, вивчали «родзинки» роботи учнівського парламенту, цікавились організацією позаурочного дозвілля. Ліцеїсти познайомились із першим в Україні музеєм  Революції Гідності та свободи, де одна дівчинка на фотографіях з Майдану впізнала себе.

Джерело: 20 хвилин