Парки Тернополя більше не втрачатимуть площі, а ставки стануть кращими

7 Вересня 2017 10:01

Зменшення площ зелених насаджень міста, а також занехаяний стан існуючих парків – актуальна проблем останніх років. Її, судячи з дій та планів міської ради та не без участі громади, візьмуться вирішувати.

Зелені в Тернополі стало суттєво менше в 2012 році, коли міська затвердили межі трьох парків в місті, лишивши “трохи” насаджень за парковою межею, тобто під зрізку й забудову. Поменшали площі й зелених зон в самому місті: сквери, роздільні лісосмуги чи просто зелені прибудинкові території окупували забудовники чи то під житлові, чи то під комерційні проекти. В наступному році, ймовірно, відбудеться поворотний момент: влада почне реабілітовуватись за скоєне.

Такі висновки можна зробити з офіційних доручень й розпоряджень, які лунали на сесії міської ради. Основний позитивний намір – встановлення меж парку “Загребелля”. – На це вже є відповідне рішення та кошти в бюджеті. Навіть відбуваються роботи, – каже голова земельної депутатської комісії, депутат міської ради Андрій Шкула.

– Роблять усе через виконавчі органи, але депутатський корпус це питання також контролюватиме. – Той парк, який є найбільшим в місті, “общипали” як могли. Це віддані гектари лісу довкола колишнього дитячого табору, і “човнова станція” над водою, а на ділі приватні котеджі, і “замок” відомого забудовника біля Дальнього пляжу і величезний масив землі, який закріпили за розвалинами колишніх комунальних об’єктів. Виправити попередні дії навряд чи вдасться, а от захистити зелену зону від майбутніх  дерибанів – буде простіше. Представникам влади та забудовникам, яким все ж закортить і на далі “підщипувати” зелені насадження в місті, робити це буде важкувато. Причина – ініціатива місцевих громадських діячів екологічного спрямування.

– Громада неодноразово ставила питання обліку та збереження зелених насаджень в Тернополі, – каже голова ГО “Екоальянс” Олександр Філь.- До цього часу комплексного рішення немає, тому небайдужі фахівці працюють над програмою інвентаризації зелених насаджень. Не менш важливим є і намір довести до пуття всі внутрішні водойми парків міста. На минулій сесії таку ідею озвучили депутати, а міський голова сформував доручення. Таким чином екологи та працівники комунального підприємства, яке опікується парками, проведуть дослідження щодо фронту заходів та робіт, аби вода не “цвіла та пахла”, а тернополяни могли комфортно відпочивати на берегах водойм, сидячи на лавочках та при світлі ліхтарів. На це все мають й кошти передбачити.

– Ми це оформимо протокольним дорученням і воно буде виконано в 2018 році. Це дійсно потрібно зробити, – підсумував Сергій Надал. Долучитися до облагородження ставків готові й місцеві підприємці. – Давно про це думав, ділився ідеєю і з керівництвом міста і з депутатами. Я готовий зарибнити одну з водойм декоративними породами риби, приміром коі, – каже місцевий підприємець Олександр Льотковський.

– Головне, аби водойма стала придатною, бо зараз є проблеми. І ще одне побажання аби тернополяни тих риб не виловлювали, бо ці різнобарвні риби дуже недешеві. Думаю, до таких облагороджень без якихось фінансових мотивів долучиться багато підприємців. Ми ж всі в цьому місті живемо! Маємо намір, що все заплановане та сказане зреалізується бо та тенденція, що панує в місті вже роками веде до екологічного лиха. А файне місто повинне бути зеленим!

 

Джерело: 20 хвилин