Ягідники зі всієї України обмінювалися досвідом на Тернопільщині

20 Вересня 2017 18:08

Фото: Олег Жак

Упродовж двох днів на Тернопільщині тривав Західноукраїнський форум ягідників. Під час панельних дискусій, які пройшли в обласному центрі, обговорили такі теми: роль кооперацій, асоціацій, кластерів у розвитку ягідництва; державні та інші види підтримки дрібних та середніх виробників ягід; юридичні питання щодо реєстрації підприємства, оформлення землі, майнові відносини у кооперативах – тобто усіпитання та проблеми, якіє актуальними для сучасних фермерів. До конгресу ягідників долучилися понад двісті учасників.

– Захід має просвітницьку функцію і спрямований на дрібних і середніх фермерів ягідництва. Ми обговорили особливості ринку, сучасні технології, автоматизацію, механізацію, а також такі теми як холод, заморозки тощо.Другий день конгресу був технологічним.Це була агрономія. Відбувся виїзд на поля, де під механізованим збором 100 гектарів смородини, вишні, малини. Після цього відвідали кооператив “Файна Поляна”, – розповідає голова ГС “Інноваційне фермерство та кооперація”, президент Асоціації ягідництва України Ірина Кухтіна.

«Файна поляна» – це перше кооперативне об’єднання, утворене за фінансової і організаційної підтримки «МРІЇ». «Файна поляна» вирощує малину у селі Августівка Козівського району. З нагоди двохріччя створення кооперативу Агрохолдинг «МРІЯ» організував сімейний фестиваль «Свято файних мрій». Після дводенної роботи саме цей захід став місцем підбиття підсумків і вражень для учасників Західноукраїнського конгресу ягідників.

– Голова кооперативу «Файна поляна» Василь Вега створив групу нафейсбуці “Ягідник України”. Там вже є біля трьох тисяч учасників. Ми постійно працюємо, спілкуємося із цією групою у соцмережі. Саме тут виникла ідея провести цей конгрес. Всі теми були взяті з цих дискусій. Люди пропонували,про які питання, аспекти вони хотіли б почути на конгресі. Окрім цього, коли ми всі теми визначили, у групі провели голосування. Так ми визначили найважливіші теми», – каже Ірина Кухтіна. – «Якщо в нас почнуть виробляти продукти кращої якості, якщо в нас почнуть об’єднуватися в кооперативи і вони зможуть бути більш цивілізованими постачальниками, цеі буде результатом нашого конгресу».

На Тернопільщині 183 тисячі особистих селянський господарств. Люди самі займаються господаркою і це є свідченням потенціалу. Про це зазначив голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна.

– Ця категорія людей обробляє 28 відсотків землі й дає 49 відсотків валового сільськогосподарського продукту. Це серйозний потенціал людей, але вони не мають технологій і можливостей. Тому для нас важливо впроваджувати технології кооперативного руху, для того щоб люди мали можливість працювати в Тернопільській області, а не виїжджати за кордон. Мені приємно, що на Тернопільщині створено 17 кооперативів подібного типу. Ми зацікавлені у тому, щоб такі підприємства створювалися. Ми працюємо із Агроходингом “МРІЯ”, який по нашій спільній домовленості виділив щонайменше 4 мільйони гривень і втому числі ми передбачили мільйон гривень на підтримку подібних ініціатив, – зазначив голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна.

– Мені приємно, що активно відгукнулася на пропозицію і підтримку розвитку кооперативного руху наша обласна державна адміністрація, яка активно підтримує ягідництво по різних районах. Агрохолдиг “МРІЯ” не займається вирощуванням ягід і не плануємо цього робити. Але чому підтримуємо кооперативний рух? Ми розуміємо, що завдяки новим технологіям зменшується кількість робочих місць у сільському господарстві. Це об’єктивні причини і це відбувається по всій галузі. Щоб це збалансувати, щоб це вирівняти, ми бачимо перспективу розвитку сільського господарства поруч з великими агрохолдингами – це розвиток кооперативного руху. Розвиток дрібних малих сімейних ферм, які об’єднуються через ягідництво, через овочівництво, через нішеві культури, які потребують багато ручної праці. Створюють додаткові робочі місця, дозволяють нашим пайовикам нікуди не виїжджати і це їм дає додатковий дохід для їхнього особистого сімейного бюджету, – наголошує директор благодійного фонду Агрохолдингу «МРІЯ» Василь Мартюк.

Кооператив – це об’єднання, а об’єднання – це можливість реалізуватися. У цьому переконаний учасник конгресу, боєць АТО Микола Стецьків, який після повернення із передової почав займатися ягідним господарством. «На війні я зрозумів, що треба об’єднуватися. Я побачив, що ми стали силою, коли згуртувалися. Тому я зрозумів, що і у всілякому господарстві один в полі не воїн. Я зрозумів, якщо я об’єднаю навколо себе людей, ми разом зможемо дати більше робочих місць, підняти заробітну плату в сільській місцевості і підняти село з того місця в якому воно є», – каже Микола Стецьків. – «Ми працюємо у Миколаївському районі у селі Раковець (Львівська область). Кооператив “Файнабері” буде зареєстрований вже наступного тижня. У ньому є три фермери. В одного є 8 гектарів землі, в іншого гектар, і в мене – два з половиною гектари. Все починалося з мене. Ми обрали напрямок натуральності і органічності. Зараз проходимо сертифікацію “органік стандарт”. Кооперація – це є можливість реалізуватися. Ринок збуту – це місто Львів. А за рахунок кооперації ми будемо мати сформовану партію і це має нам дозволити виходити на європейський ринок».

У державному бюджеті на наступний рік буде передбачено 1 мільярд гривень на підтримку малого фермерства. Про це було зазначено під час панельних дискусій на Західноукраїнському конгресі ягідників.Це буденеабияка підтримка для фермерів. А щодо очікуваних результатів проведення Західноукраїнського форуму ягідників, тоголова ГС “Інноваційне фермерство та кооперація”, президент Асоціації ягідництва України Ірина Кухтіна наголошує:«Якщо в нас почнуть виробляти продукти кращої якості, якщо в нас почнуть об’єднуватися в кооперативи, і вони зможуть бути більш цивілізованими постачальниками, це і буде результатом нашого конгресу».

Джерело: 0352