Тернопільський волонтер позбувся паспорта через відмову працювати на благодійний фонд?

25 Вересня 2017 12:30

Тернопільський студент вже майже місяць не може забрати свого паспорта. За його словами, документ привласнила керівник благодійного фонду «Дитячі мрії» у місті Луцьк Каріна Афанасьєва. В організацію хлопець прийшов, щоб допомогти збирати кошти для потребуючих дітей. Каже, коли дізнався, як працює організація, то вирішив покинути контору.

— Оголошення про те, що набирають волонтерів для збору коштів я знайшов на сайті “ОЛХ”. Тоді ж звернувся в організацію і почав з ними працювати, — каже Владислав Дишкалюк. — Проте, згодом з’ясувалось, що частина грошей, яку ми збираємо, не потрапляє до потребуючих, тому я вирішив піти звідти. Коли я повідомив про свої плани керівництво, то в мене забрали паспорт і сказали, що віддадуть лише тоді, коли повернусь до них на роботу.

Як повідомляють громадські активісти Тернополя та портал NEWSROOM, головний офіс благодійного фонду «Дитячі мрії» зареєстрований у місті Черкаси, бульвар Т. Шевченка, 266, офіс 410. Однак, єдиними Черкасами організація не обмежується і відкрила власні філіали у трьох інших містах України – Тернополі, Сумах та Рівному.

— Благодійний фонд «Дитячі мрії» у Тернополі, згідно із усіма правовими, соціальними нормами і нормами Законів України щодо Волонтерської діяльності повинен був перераховувати 100% зібраних коштів на рахунки батьків важкохворий дітей, що потребують невідкладної матеріальної допомоги. Натомість, керівник Тернопільського філіалу Афанасьєва Каріна Олександрівна спільно із своїм вищестоящим керівництвом продумала цікаву схему. Із 100% зібраних за певний період часу коштів – 10% отримує офісний працівник, 30% сам керівник місцевого філіалу, 30% – відправляється замовнику, 20% – отримує, так званий, «смотрящий» Ткаченко О. і лише 10% реально доходить до дітей, — розповів колишній працівник фонду Ігор Грабчак.

У поліції за справу студента поки беруться неохоче. Зокрема, за кілька тижнів у Владислава змінилось кілька слідчих. Незважаючи на те, що є інформація про керівника філії, адресу офісу та усі необхідні факти — паспорт хлопця і досі незрозуміло де. Зараз слідчий, який веде справу, повідомив, що розслідування триватиме місяць і лише тоді на електронну пошту студента прийде відповідь про результати.

Журналісти ДОБИ поспілкувались із Каріною Афанасьєвою, яка є директором фонду “Дитячі мрії” у Луцьку. За її словами, документів хлопця ніхто не забирав.

А щодо Ігоря Грабчака, який розповів свою версію схеми заробітку у благодійному фонді, то жінка каже, що раніше він працював у фонді “Дитячі мрії” і навіть поцупив офісні документи.

Справжніх благодійників від шахраїв відрізнити просто: у них завжди при собі мають бути документи про особу, медичні довідки тих, для кого збирають кошти, згода батьків на збір пожертв, контактні дані, всі скриньки повинні бути опечатані. Аби не стати ошуканим аферистами, досвідчені громадські активісти радять запропонувати підозрілим «волонтерам» не гроші, а продукти харчування.

Як правило, від такої допомоги шахраї відмовляються – їх цікавлять лише гроші. Перевіряти варто й перекази через банківські рахунки. Офіційні організації відкрито публікують контакти і звітують, на що витрачені зібрані кошти.

 

Джерело: Доба