Великий піст 2018

22 Лютого 2018 07:45

Великий піст 2018 триває 48 днів – він починається з 19 лютого і триватиме в цьому році до 7 квітня.
Якщо ви вирішили поститися , варто продумати, як харчуватися в цей період, щоб отримати користь для душі і тіла і при цьому не нашкодити своєму здоров’ю. Адже навіть під час посту люди можуть харчуватися правильно, різноманітно, повноцінно і смачно.

Календар посту:

19 лютого 2018 року, понеділок – суворий піст, повне утримання від їжі.
20 лютого 2018 року, вівторок – дозволяється хліб і вода.
21 лютого 2018 року, середа – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
22 лютого 2018 року, четвер – повне утримання від їжі.
23 лютого 2018 року, п’ятниця – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
24 лютого 2018 року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.
25 лютого 2018 року, неділя – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино.

26 лютого – 4 березня, 2 седмиця Великого посту

26 лютого 2018 року, понеділок – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
27 лютого 2018 року, вівторок – дозволяється гаряча їжа без олії.
28 лютого 2018 року, середа – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
1 березня 2018 року, четвер – дозволяється гаряча їжа без олії.
2 березня 2018 року, п’ятниця – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
3 березня 2018 року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.
4 березня 2018 року, неділя – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино.

5 – 11 березня, 3 седмиця Великого Посту

5 березня 2018 року, понеділок – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
6 березня 2018 року, вівторок – дозволяється гаряча їжа без олії.
7 березня 2018 року, середа– сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
8 березня 2018 року, четвер – дозволяється гаряча їжа без олії.
9 березня 2018 року, п’ятниця – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
10 березня 2018 року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.
11 березня 2018 року, неділя – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино.

12 – 18 березня, 4 седмиця Великого Посту

12 березня 2018 року року, понеділок – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
13 березня 2018 року року, вівторок – дозволяється гаряча їжа без олії.
14 березня 2018 року року, середа – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
15 березня 2018 року року, четвер – дозволяється гаряча їжа без олії.
16 березня 2018 року року, п’ятниця – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
17 березня 2018 року року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.
18 березня 2018 року року, неділя – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино.

19 – 25 березня, 5 седмиця Великого посту в 2018 році

19 березня 2018 року року, понеділок – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
20 березня 2018 року року, вівторок – дозволяється гаряча їжа без олії.
21 березня 2018 року року, середа – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
22 березня 2018 року року, четвер – дозволяється гаряча їжа без олії.
23 березня 2018 року року, п’ятниця – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
24 березня 2018 року року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.
25 березня 2018 року року, неділя – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино.

26 березня – 1 квітня, 6 седмиця Великого посту в 2018 році

26 березня 2018 року, понеділок – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
27 березня 2018 року, вівторок – дозволяється гаряча їжа без олії.
28 березня 2018 року, середа – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
29 березня 2018 року, четвер – дозволяється гаряча їжа без олії.
30 березня 2018 року, п’ятниця – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
31 березня 2018 року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.
1 квітня 2018 року, неділя – Вербна неділя. Дозволяється гаряча їжа з рослинною олією, вино, риба і морепродукти.

2 – 8 квітня, Страсна седмиця в 2018 році

2 квітня 2018 року, понеділок – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
3 квітня 2018 року, вівторок – дозволяється гаряча їжа без олії.
4 квітня 2018 року, середа – сухоїдіння: дозволяється сира їжа без олії.
5 квітня 2018 року, четвер – дозволяється гаряча їжа без олії.
6 квітня 2018 року, п’ятниця – повне утримання від їжі.
7 квітня 2018 року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.
8 квітня 2018 року, неділя – Великдень, Світле Христове Воскресіння. Закінчення Великого Посту. Дозволяється будь-яка їжа.

Для того щоб ви душею і тілом змогли відчути радість і святість від прийому їжі, ваша їжа повинна бути різноманітною, але простою. В піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженої їжею. Віддайте перевагу їжі, приготованої на паровій бані або в грилі.

Овочі та фрукти: варені, тушковані, запечені – повинні стати основою вашого харчування. Нехай на вашому столі будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки. Не забувайте про кукурудзу, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові. Чим різноманітніше – тим краще.

Каші: каші повинні стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Не забувайте, що готувати їх слід тільки на воді і доведеться обійтися без додавання масла.

Замість м’яса, молока і яєць: якщо ви включите в свій раціон рослинний білок – то ваш організм ані трохи не постраждає від відсутності м’яса. Рослинний білок міститься в баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та всіх рослинах сімейства бобових.

Ось вам кілька корисних рецептів пісних страв:

Грибний суп з перловки

Необхідно:

  1. печериці -300 г,
  2. картопля -300 г,
  3. перлова крупа -30 г,
  4. цибуля -1 шт.,
  5. вода -1 л,
  6. олія -2 ст. ложки,
  7. сіль, чорний мелений перець
Приготування:

1.Перловку промийте і покладіть в киплячу воду, зменшіть вогонь і варіть близько 30 хвилин.Цибулю почистіть, наріжте чвертькільцями і обсмажте на олії.

2.Гриби наріжте скибочками і додайте до цибулі. Обсмажте до випаровування рідини

3.Картоплю почистіть і наріжте кубиками, додайте в суп.

4.Через 10 хвилин додайте в суп гриби з цибулею, посоліть і поперчіть за смаком. Варіть ще близько 10 хвилин.

  1. Гречка з квасолею

    Необхідно:

    1. гречка -1 склянка,
    2. червона квасоля (відварна або консервована) -1 склянка,
    3. морква -1 шт.,
    4. цибуля -1 шт.,
    5. томатна паста -1 ст. ложка,
    6. олія для смаження,
    7. зелень для подачі,
    8. сіль і чорний мелений перець за смаком.
    Приготування:
    1. Гречку відваріть у солоній воді до готовності.
    2. На олії обсмажте порізану цибулю і терту моркву.
    3. До овочів додайте квасолю і томатну пасту. Тушкуйте, помішуючи, пару хвилин.
    4. Всипте гречку, посоліть і поперчіть. Готуйте 1-2 хвилини, помішуючи.
    5. При подачі посипте подрібненою зеленню.

    Пісні картопляні галушки

      Необхідно:
    1. картопля: 500 г.
    2. борошно: 1 склянка
    3. цибуля: 2 шт.
    4. червоний болгарський перець: 1-2 шт.
    5. олія: 150 мл
    6. яблучний оцет: 1 ст. ложка
    7. цукор: 1 ст.л
    8. чорний мелений перець та сіль за смаком.

    Приготування:

    1. Картоплю почистити, зварити і розім’яти до стану пюре. Додати 3 ст. ложки олії, сіль, перець, борошно і замісити м’яке еластичне тісто.
    2. Розкачати тісто в джгутики і нарізати галушки (шматочки можуть бути довільної форми). Зварити їх у підсоленій воді.
    3. Цибулю та перець почистити, порізати і окремо підсмажити на олії.
    4. У окріп додати цукор, оцет та 1 ч. ложку солі,  і варити 1-2 хвилини.
    5. Викласти на тарілку галушки, посипати їх смаженою цибулею, а навколо розкласти смажений перець.

    Пісні котлети з квасолі

    Необхідно:

    1. 400 г квасолі
    2. 1 картоплина,
    3. 1 морква,
    4. 1 цибулина,
    5. 2 зубки часнику,
    6. 2 ст. ложки олії,
    7. панірувальні сухарі,
    8. мелена паприка за смаком,
    9. чорний мелений перець за смаком,
    10. сіль за смаком.

    Приготування:Квасолю замочити на ніч у холодній воді. Потім  промити, залити водою і відварити до готовності в підсоленій воді протягом 1-2 годин, в залежності від сорту квасолі. Квасоля має стати м’якою. Злити воду і остудити квасолю.

    Картоплю і моркву відварити в мундирах до готовності, остудити і очистити.
    Дрібно порізати цибулю. Подрібнити часник. Обсмажити цибулю і часник у розігрітій олії до золотистого кольору.

    Остиглі овочі і квасолю двічі пропустити через м’ясорубку, щоб отримати більш однорідну консистенцію фаршу. Додати у фарш обсмажену цибулю, спеції, сіль і гарненько перемішай.

    Сформувати із фаршу невеликі плоскі котлети, обваляти їх у панірувальних сухарях.

    Обсмажити їх на сковороді в олії з двох боків до золотистого кольору приблизно по 3 хвилини.

    Пісний кекс

    Необхідно:

    1. 2 банана,
    2. 70 г сухофруктів,
    3. 70 г горіхів,
    4. 100 г пшеничного борошна,
    5. 100 г цільнозернового борошна,
    6. 3 ст. ложки цукру,
    7. 10 г ванільного цукру,
    8. 1 ч. ложка цукрової пудри,
    9. 3 ст. ложки олії,
    10. 0,5 ч. ложки розпушувача,
    11. сіль за смаком,
      50 мл води.

    Приготування:

    Ізюм і курагу потрібно замочити у воді і залишити на 30 хвилин. Потім злити воду і подрібнити сухофрукти. Горіхи підсушити в духовці і подрібнити.

    Стиглі банани розімяти виделкою до стану пюре. Додати цукор і ванільний цукор. Влити олію і воду і  перемішати. Додати просіяне борошно з розпушувачем і сіллю і вимісити тісто .

    Додати у тісто сухофрукти,  горіхи і знову  перемішати.

    Викладіть тісто в змащену олією форму для випікання і відправляйте у розігріту до 180°С духовку. Пісний кекс буде готовий за 30-40 хвилин.

     Також нагадуєм, що перед початком посту необхідно сповідатися, причаститись та попросити благословення. Потрібно відпустити всі образи, не тримати злість, не вживати лайливих слів та  допомагати людям. Не  влаштовувати гучних вечірок, не вживати спиртні напої, та відмовитись від паління.Тому що пост це не лише відмова від їжі,а й духовне очищення.
Джерело: 24tv.ua