Стан здоров’я кліщів та їх жертв аналізують в Тернопільському університеті

23 Липня 2017 11:03

Фото: 20 хвилин

В лабораторії дослідження кліщів медуніверситету можуть діагностувати не лише небезпечну хворобу Лайма або бореліоз, а й інші кліщові інфекції. Для цього застосовують усі можливі методи, зокрема метод полімеразно-ланцюгової реакції, який дозволяє встановити конкретний тип збудника. А від цього залежить ефективність лікування пацієнта.

Університет має державне замовлення на розробку вивчення такого небезпечного захворювання як бореліоз та іноземні гранти на проведення досліджень, зазначив ректор медуніверситету Михайло Корда. Центр обстежує представників усіх груп ризику – а це лісники, мисливці, військовослужбовці, працівники сільського господарства – не лише в Тернопільській області, а й в інших областях.

Однією з головних складових центру є лабораторія дослідження кліщів. Тут уже встановили необхідне обладнання, є спеціалісти, розповів проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ. На повну потужність лабораторія запрацює з вересня, та уже зараз можна приносити кліщів на дослідження.

Медики закликають населення докласти усіх зусиль, щоб не бути покусаними кліщами.  Якщо кліщ вкусив, треба постаратися принести кліща в травматологічний центр або в лабораторію дослідження кліщів медуніверситету. Його обстежать на наявність борелій, а людині призначать превентивне лікування. Якщо кліщ не кусав, але людина має незрозумілі симптоми чи збоку серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, нервової системи, необхідно здати сироватку на дослідження на бореліоз. Якщо людина в групі ризику, працює в лісі, часто буває в лісі, працюєте в полі, військовий, хто часто контактує з чагарниками, травою лісом, медики теж рекомендують здати сироватку на дослідження, бо хвороби проявляються навіть через 10-15 років після укусу кліща.

За допомогою можна звертатися до тернопільського мед університету за адресою Майдан Волі 1, перший поверх. Вас скерують до лабораторії, де досліджують кліщів. Тут також досліджують сироватку на наявність антитіл до борелій.

Джерело: 20 хвилин