Швейцарка Крістіна Ліберхерр кілька років мешкає у селі Потутори на Бережанщині. Вона тут облаштувала міні-бізнес – вирощує екологічно чисті прянощі й реалізовує їх у магазинах Бережан та в столичних супермаркетах.
– Я все життя мріяла почати свою справу з нуля, – розповідає пані Крістіна. – Коли мій товариш Райнер запропонував працювати в Україні, відразу погодилася, це для мене було, неначе велика пригода.
– Вирощувати рослини – моє покликання. Я усе життя мріяла поратися біля землі і тепер почуваюся цілковито щасливою.
На грядках, підживлених компостом, пані Крістіна вирощує три десятки рослин: любисток, шавлію, м’яту, мелісу, чебрець, фенхель, базилік, майоран.
– У Швейцарії є все, тому через високу конкуренцію дуже важко зайняти свою нішу, – зазначає Крістіна Ліберхерр. – А в Україні – високий потенціал, за що не візьмешся – бізнес. Коли приїхала сюди, була дуже здивована, що пряних трав у вас майже не вирощують. На полицях магазинів вони переважно з хімічними домішками, це доволі шкідливо, адже трави в екологічно чистому вигляді можуть принести неабияку користь для організму, а не лише додати стравам пікантного смаку.
Пані Крістіна проводить екскурсію на городі:
– Ось тут базилік. Він прекрасно стимулює виділення шлункового соку, збуджує апетит і поліпшує травлення. Вживати його добре у стравах з м’яса, птиці, риби, ну і, звичайно, в салатах. А це – розмарин, відомий антисептик та імуностимулятор, сприяє зменшенню ревматичних болів і поліпшує кровообіг. Тут колись ріс майоран, нещодавно його зрізала, ця пряна трава – незамінна складова парфумів. Орегано використовують для лікування безсоння та гастритів…
Усі трави жінка сушить у спеціальних сушарках, потім перекладає у паперові мішки, щоб увібрали в себе вологу, після цього подрібнює у спеціальній електричній машинці та фасує.
– Дуже важливо правильно висушити трави, інакше вони можуть втратити свої корисні властивості, – зауважує. – Довше року прянощі не можна зберігати – вони втрачають свої властивості.
Поряд із травами на грядці ростуть лікарські рослини – нагідки, меліса, м’ята, ромашка… З них жінка робить спеціальні чаї.
– Я спеціально підбираю такі суміші лікарських рослин, які у поєднанні дають чудовий ефект, – каже пані Крістіна. – Я й сама більше люблю чай, аніж каву.
… До Швейцарії пані Крістіна поки що не збирається, хіба на трішки – провідати дітей та онуків, бо вважає Україну дуже перспективною.
Квітослава Вінчук