Тернополянам та гостям не радять купатися у відкритих водоймах, крім Дальнього пляжу міста

6 Серпня 2017 16:03

Фото: Софія Романська, ZZ

Більшість водойм Тернопільщини не відповідають санітарно-епідеміологічним нормам. Лікарі застерігають, що тернопільські водойми небезпечні для купання. Експерти стверджують, що більшість водойм, зокрема річка Серет, містять кишкову паличку. – повідомляє Бізнес Область.

«У ряді водойм, що користуються популярністю серед жителів Тернопільщини, зафіксований перевищений вміст шкідливих бактерій. Зокрема, у відкритих водоймах Чортківського району, в Сереті (біля водозабору) виявлено невідповідність за окиснюваністю.

Моніторингові дослідження за бактеріологічними показниками показали, що у воді відкритих водойм перевищений індекс лактозо-позитивної палички та індексу кишкової палички. Така ситуація виявлена у Тернопільському ставі в районі «Циганки»,  в річці Сереті, в районі міського пляжу, в районі ресторану «Хутір», в районі готелю «Галичина». Купатися у цих водоймах заборонено», – повідомляють у Тернопільському обласному лабораторному центрі.

Фото: Тарас Савчук

Дальній пляж – єдине паспортизоване місце для відпочинку на воді. Тут повністю створено санітарні умови для безпечного купання: завезений пісок, постійно проводяться заміри води санстанцією, працює рятувально-водолазна служба.

Окрім того, вода акваторію ставу відповідає нормативним значенням санітарно-гігієнічних і мікробіологічних показників.

  На “Дальньому” пляжі постійно перед купальним сезоном проводиться водолазами замір глибин і робиться так званий паспорт дна ставу. Натомість зі сторони “Циганки” там є такі ями, що більше 10-ти метрів і це небезпечно для купання , – розповів головний інженер технічного нагляду міськради Ярослав Копча.

Тернополян також закликають не використовувати воду із озера для побутових потреб. Після пляжу потрібно приймати душ та дотримуватися інших гігієнічних процедур.

Джерело: ТеНьюз